Matematik

f(x) = 4 x^2 + 5. Bestem funktionsvæksten.

28. oktober 2012 af chrisBH (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgave 1) funktionen f er givet ved
                        f(x) = 4 x^2 + 5.
Bestem funktionsvæksten
                        " Deltay i x0,"
bestem den tilsvarende differenskvotient og bestem endelig differentuakvotienten i "[0]"
.
Bestem her efter
                    "f(-2), f(-0) og f(1). "
Hvad fortæller de tre tal om funktionens graf?

 

 

HJÆLP!! har prøvet at løse den, men det bliver bare til noget vulapyk der ikke hænger sammen. 

Mange tak på forhånd! 


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. oktober 2012 af CuoOOoooO (Slettet)

Generelt

 Funktionstilvæksten:

Δy = f(x0+Δx) - f(x0)

Differenskvotienten:

                f(x0+Δx) - f(x0)   
Δy / Δx = -------------------
                        Δx

Hvis
                               f er differentiabel, kaldes grænseværdien for differentialkvotienten af f
                      i

                              x0     for f '(x0)
Man ved heraf

             f(x0+Δx) - f(x0)  
            -------------------  → f '(x0) for  Δx→0
                        Δx

f '(x0) er er hældningskoefficienten for tangenten i punktet
                              x0


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. oktober 2012 af CuoOOoooO (Slettet)

Specifikt

En differentiabel funktion: f(x) = 4•x2+ 5.

Funktionstilvæksten: Δy= 4•(x+Δx)2+ 5 - (4•x2+ 5) = 4•(x+Δx)2 - 4•x2

 

Differenskvotienten:

         4•(x+Δx)2 - 4•x2 
as= ----------------------------- = 4•Δx + 8x

                     Δx

Differentialkvotienten i punktet x = 0 :

as → 8x  for Δx →0

Dvs. f '(x)=8x


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. oktober 2012 af mathon

som konkret giver

Funktionstilvæksten:

                Δy = f(x0+Δx) - f(x0) = 4·(xo+Δx)2+5 - (4xo2+5) = 4·(xo+Δx)2 - 4xo2 =

                     4·(xo2+2·Δx·xo + (Δx)2) - 4xo2 = 4xo2+8·Δx·xo + 4(Δx)2 - 4xo2 = 8·Δx·xo + 4(Δx)2 =

                                             (8xo + 4Δx)•Δx       



Differenskvotienten:

                f(x0+Δx) - f(x0)    (8xo + 4Δx)•Δx
Δy / Δx = ------------------- =    ---------------------- = 8xo + 4Δx
                        Δx                      Δx

 

Differentialkvotienten:

                         f(x0+Δx) - f(x0)
              limes   --------------------- = f '(xo) = 8xo + 4·0 = 8xo
              Δx->0          Δx


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. oktober 2012 af CuoOOoooO (Slettet)

#1 rettelse:

Hvis
                               f er differentiabel, kaldes differenskvotientens grænseværdi for for differentialkvotienten af f
                      i

                              x0  og beskrives f '(x0)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Generelt

f '(x)  benyttes til at beregne ekstremumspunkter (lokalt minimum eller lokalt maximum). Disse opfylder f '(x) = 0.
Herudfra fastlægges monotoniintervalerne,
og fortegnsvariationen for f '(x) i disse intervallerfastlægger monotonien for f(x).
(I er et interval)

Hvis
                   f '(x)>0 ∀x∈I
er f voksende i I.


Hvis
                    f '(x)<0 ∀x∈I
er f aftagende i I.


Hvis
                  f '(x)=0 ∀x∈I
er f konstant i I.


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. oktober 2012 af mathon

 

                f '(-2) = 8·(-2) = -16<0, hvorfor funktionen f(x) er aftagende i punktet (-2,21)

                f '(0) = 8·0 = 0, hvorfor funktionen f(x) har vandret tangent i punktet (0,5)

                f '(1) = 8·1 = 8>0, hvorfor funktionen f(x) er voksende i punktet (1,9)


Skriv et svar til: f(x) = 4 x^2 + 5. Bestem funktionsvæksten.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.