Fysik

Ra-226

30. oktober 2012 af nadja4 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej jeg er en gang med at besvare denne sp. med jeg kan finde ud af den, derfor vil jeg spørger om der er nogen der vil hjælpe mig

opgave 306

en hvilende Ra-226 kerne henfalder ved at udsende en alfapartikel med farten 1.5*107m/s.

a) Beregn restkernens rekylhastighed

b)hvor stor energi (i MeV) er der blevet frigivet ved henfaldet.


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. oktober 2012 af peter lind

a) Brug impulsbevarelse

b) E = summen af de kinetiske energier af partiklen


Brugbart svar (1)

Svar #2
31. oktober 2012 af mathon

impulsbevarelse:


vektorerne har
fælles virkelinje

vektorligning
 

          m·0 = mRn·(-uRn) + mα·uα)   når α-partiklens bevægelsesretning regnes positiv

størrelsesligning

         0 = -mRn·uRn + mα·uα

         mRn·uRn = mα·uα

            uRn = (mα/mRn)·uα

            uRn = (4/222)·(1.5·107m/s) = 2,70270·105 m/s

 

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
31. oktober 2012 af mathon

b)
           beregn Q-værdien


Brugbart svar (1)

Svar #4
31. oktober 2012 af CuoOOoooO (Slettet)

b)

Når 22688Ra henfalder, dannes en alfa-aktiv kerne, 22286Rn.

Henfaldsskema:

22286Rn → 21884Po + 42He

 

m(22688Ra) = 226.0254098 u

m(22286Rn) = 222.0175777 u

m(42He) = 4.002602 u

En massedefekt på 1u giver en Q-værdi på 931.494 MeV ifølge formlen:

Q = Δm • c2

Δm = ( 226.0254098 u - 222.0175777 u - 4.002602 u )  = 0.0052301 u

Q = (0.0052301) • (931.494 (MeV/u) ) = 4.87180677 ≈ 4.87 MeV


Brugbart svar (1)

Svar #5
31. oktober 2012 af mathon

notationen er nu
                            

m( 226 88Ra) = 226.0254098 u

m(22286Rn) = 222.0175777 u

m(42He) = 4.002602 u

 

enheder
                   Q = (0.0052301 u) • (931.494 (MeV/u) ) = 4.87180677 ≈ 4.87 MeV


Brugbart svar (1)

Svar #6
31. oktober 2012 af CuoOOoooO (Slettet)

Så fik jeg rettet notationen.

Rettelse #4

Q = (0.0052301 u) • (931.494 (MeV/u) ) = 4.87180677 MeV  ≈ 4.87 MeV

 


Skriv et svar til: Ra-226

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.