Fysik

Hjælp lidt ? :)

10. november 2012 af Linda95 (Slettet)

Hej

Er der nogen der kan komme på foreslag til hvad der kunne være af fejlkilder/måleusikkerheder der kan spille en rolle når man efterviser bil-loven / laplaces lov?

Altså sådan noget med magnetfelt. Måleusikkerheder som længde osv...

Er der andre der kan komme på andet :)

 

TAK på forhånd !


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. november 2012 af hesch (Slettet)

F = B * I * L

Du skal måle alle 4 størrelser, fo at eftervise loven, og der er naturligvis måleusikkerhed på alle.

Men det er jo dig, der kender forsøgsopstillingen, og kan vurdere de enkelte usikkerheder.

Dog ville jeg sætte fokus på B. Er det et homogent og kendt felt ? Hvordan har du målt det ?


Svar #2
10. november 2012 af Linda95 (Slettet)

B målte vi med magnetfeltmåler :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. november 2012 af hesch (Slettet)

Hvis det nu skal være rigtig fint, så skal der jo være vedhæftet instumentet et certifikat, der angiver sidste kalibreringsdato og unøjagtighed. Mindre fint, står der på instrumentets skala: klasse 1,5 ( nøjagtighed = 1,5% ) eller lignende. Så må du tage dette for "gode varer".

Men har du også målt, at fluxtætheden er ens i hele trådens længde ? Jeg fokuserer netop her, fordi dette kan være den alvorligste fejlkilde i dit forsøg.  Magnetfelter har det med at være lidt vanskelige at styre med spredningsfelter, randfelter osv.  Derimod skal en ampere nok holde sig indenfor lederen, og strømmen i den ene ende af lederen = strømmen i den anden, vær ikke bekymret for det.  :)


Brugbart svar (1)

Svar #4
10. november 2012 af hesch (Slettet)

#3, PS:  Hvis du ikke har målt B-feltet i hele trådens længde, og din fejlmargin er lidt bred, så har jo så en mulig fejlkilde her, at dække dig ind under.


Svar #5
10. november 2012 af Linda95 (Slettet)

tusind tak for dit hjælp. Det skal lige siges at under forsøget havde vi problemer med magnetfeltmåleren. Vi have fluxtætheden, men nøjagtigheden osv fik vi ikke målt..


Svar #6
10. november 2012 af Linda95 (Slettet)

fluxtætheden var den samme vi arbejdede med, udover en af forsøgne hvor vi havde problemer med at måle det derfor brugte vi kun antallet af magneter i stedet for.

 


Brugbart svar (1)

Svar #7
11. november 2012 af hesch (Slettet)

#6:  Antal magneter ?  Har I stablet magneter, og så antaget, at hvis 5 magneter giver et B-felt på 0,5T, så må 50 magneter give et B-felt på 0,5T*50/5 = 5T ?

Det ville man være glad for på Rigshospitalet, med henblik på deres MR-scanner, ( magnetisk resonans ), der koster spidsen af en jetjager, især fordi man her må anvende en elektromagnet med superledende viklinger, der skal køles ned til en anelse over det absolutte nulpunkt, for at opnå et B-felt på 10T. Hvis det kan gøres med bare at stable nok permanente magneter, så bliver prisen jo en anden.

Men sådan virker det desværre ikke: Magnetiseringskurver krummer, jo mere magnetisering, jo mere krumning.  Så hvis det er det I har gjort, så er der en ny fejlkilde her.


Svar #8
11. november 2012 af Linda95 (Slettet)

#7 jeg forstår ikke rigtig med krumningen. Altså kan jeg bruge det som fejlkilde?

Vi brugte 3 magneter i alt..


Brugbart svar (1)

Svar #9
11. november 2012 af hesch (Slettet)

#8: Du skriver i #6, at I havde problemer med måleng af B-feltet, derfor brugte I antallet af magneter i stedet for.

Jeg sprøger så i #7, om I f.eks. har målt B-feltet med 2 magneter, og grundet måleproblemer så har extrapoleret jer frem til hvad B-feltet måtte være ved anvendelse af 3 magneter. Hvis du kigger på dette link:

http://www.google.dk/imgres?q=magnetiseringskurver&um=1&hl=da&sa=N&biw=1366&bih=624&tbm=isch&tbnid=Bnj3s3rGvnM0fM:&imgrefurl=http://www.elsiden.no/eltekn/magn/5%2520magn/51generell.htm&docid=E_V3YhPbF1dhGM&imgurl=http://www.elsiden.no/eltekn/magn/5%252520magn/51gene80.gif&w=390&h=266&ei=aJufUI2PFY6Sswbbg4H4Dg&zoom=1&iact=hc&vpx=122&vpy=253&dur=179&hovh=185&hovw=272&tx=156&ty=86&sig=110376243202339176161&page=1&tbnh=133&tbnw=196&start=0&ndsp=16&ved=1t:429,r:11,s:0,i:100

kan du se, at magnetiseringskurven, B som funktion af H, bestemt ikke er lineær, og en lineær extrapolation kan ikke anvendes. Hvis I har gjort det, er det en fejl og dermed en fejlkilde.  I burde have målt B-feltet med instrument, ( jeg har forstået, at I havde problemer med dette ).


Skriv et svar til: Hjælp lidt ? :)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.