Matematik

Lineær algebra

11. november 2012 af Kristian_U (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Har jeg ret når jeg konkluderer at vektoreren v (2,-1,-1,3) ikke befinder sig i søjlerummet for matricen B (2,1,0,1 ; 1,1,1,0 ; 1,-1,-3,2)  ?

 

Jeg har fundet basis for søjlerummet til at være vektore (b1, b2), og sat dem i følgende lignngssystemet, som skal have en løsning for at vektoreren v tilhører søjlerummet.

 

r*b1+s*b2=v

 

Ved at række reducere finder jeg at ligningssystemet ikke har nogen løsninger - korrekt?

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

Da

[1,-1,-3,2] = 2·[2,1,0,1] -3·[1,1,1,0] ,

og da [2,1,0,1] og [1,1,1,0] klart er lineært uafhængige, har matricen B rangen 2 .

Det er klart, at ligningssystemet

λ1·[2,1,0,1] +λ2·[1,1,1,0] = [2,-1,-1,3] ,

ikke har nogen løsning, da 3. og 4, ligning giver λ1 = 3 og λ2 = -1 , mens 1. og 2. ligning giver λ1 = 3 og λ2 = -4 . Derfor ligger vektoren [2,-1,-1,3] ikke i span{[2,1,0,1] , [1,1,1,0]} .


Svar #2
11. november 2012 af Kristian_U (Slettet)

Okay, tusind tak. Vores fremgangsmåde var ikke helt ens, men resultatet stemmer. Jeg har også et par spørgsmål i dag, hvis du fortsat er frisk på at hjælpe lidt..

 

Jeg skal vise at en afbildning H: R3->R3 defineret ved H(x)=f(x)-9*x er lineær..

 

Umiddelbart kigger jeg på definitionen for en lineær transformation, som så vidt jeg ved kan afgører om en afbildning er lineær, men kan ikke rigtig finde ud af at anvende den på ovenstående afbildning..


Svar #3
11. november 2012 af Kristian_U (Slettet)

Er der nogen derude, der kan dirigere mig i den rigtige retning i forhold til at vise om ovenstående afbildning er lineær?

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er jo ikke oplyst, hvad f(x) er. Hvis f(x) er en lineær afbildning, er det vel klart at en lineær kombination med den lineære afbildning -9·x også er lineær.


Svar #5
11. november 2012 af Kristian_U (Slettet)

Yes. Jeg har en matrix, hvortil f er den lineære afbildning.

 

Hvordan viser jeg, at det er klart at H(x) er lineær?


Svar #6
11. november 2012 af Kristian_U (Slettet)

Dertil skal jeg yderligere bestemme en standard matrix af afbildningen H? Gøres dette ved at -9*x ganges på den oprindelige matrix? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Det burde være klart fra definitionerne, at en lineær kombination af to lineære afbildninger igen er en lineær afbildning.


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Nej, man lægge matricen for afbildningen -9·x til matricen for f.


Svar #9
11. november 2012 af Kristian_U (Slettet)

Okay, jeg prøver at forstå. Hvordan finder jeg matricen for afbildningen -9*x?

 

Endnu engang, fedt du gider hjælpe..


Brugbart svar (0)

Svar #10
11. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Matricen for afbildningen x --> x er jo matricen for den identiske afbildning.


Svar #11
11. november 2012 af Kristian_U (Slettet)

Stadig ikke helt sikker på jeg er med.

 

Jeg har oplyst en matrix A, som har den lineære afbildning f:R3-.>R3.. 

Dertil får jeg så H(x)=f(x)-9*x..

 

Du skriver at x er matricen for den identiske afbildning, vil det sige at x er det samme som A, og jeg skal multiplikere med (-9) for at få matricen -9*x?


Svar #12
11. november 2012 af Kristian_U (Slettet)

Det ville være super fedt, hvis du havde overskud til at kigge på dette spørgsmål også ;-)

 

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1263356#1263495


Brugbart svar (0)

Svar #13
11. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

Det burde være velkendt, at matricen for den identiske afbildning er den identiske matrix E, der har 1-taller i diagonalen og 0 overalt uden for diagonalen. I nogle tekster skrives den identiske matrix I (stort i).

Afbildningsmatricen for den lineære afbildning x --> -9·x er derfor -9·E , så den samlede matrix bliver

A - 9·E


Svar #14
11. november 2012 af Kristian_U (Slettet)

Super fedt. Tak for hjælpen

 


Skriv et svar til: Lineær algebra

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.