Matematik

Vektorer

20. september 2005 af Sampairo (Slettet)
Jeg kan ikke helt hitte ud af følgende opgave:

I en trekant ABC har vinkelspidserne koordinaterne A(-1,7), B(10,2) og C(3,-5). Find vha. vektorprojektion koordinaterne til højdernes fodpunkt på siderne.

Når jeg så for eksempel skal finde AB projekteret på CB, så får jeg koordinat til fodpunktet til (294/146;294/146).

Det passer jo ikke helt.

Håber at i vil hjælpe mig.

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. september 2005 af fixer (Slettet)

Længden af projektionen af en vektor a på en linie l bestemt ved vektoren b er

|a|cos(a,b)

hvor med cos(a,b) menes cosinus af vinklen mellem a og b. Denne kan findes af skalarproduktet mellem vektorerne, idet

a.b = |a||b|cos(a,b)

hvor med "a.b" menes skalarproduktet mellem vektor a og vektor b. Heraf

cos(a,b) = a.b/(|a||b|)

Nu kan du beregne længderne af projektionerne af de enkelte sider på de modstående sider.

Lad os nu sige at vektor a er vektor AB og vektor b er vektor CB. Vektor a's projektion på b er netop fodpunktet for højden, thi højden er jo den normal til retningen bestemt ved b, som tillige går gennem punktet A (prøv evt at tegne det).

Altså: beregn længden af projektionen som ovenfor. Betegn denne længde l. Fodpunktet ligger afstanden l fra C.

Dvs fra C skal du denne længde ud langs retningen CB for at komme til fodpunktet.

Den nemmeste måde at gøre det på er at bestemme en enhedsvektor i retningen CB. Det er jo vektor CB/|CB|. Da projektionsvektoren c har længden l og retningen CB/|CB| må dens koordinater være

c = l*CB/|CB|

Afsæt denne vektor i punktet C og du har koordinaterne for fodpunktet.

Gør det samme med de to andre sider.

Projektionen af AB på CB er


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. september 2005 af Epsilon (Slettet)

Sprogbrugen vakler lidt: det hedder 'projiceret', ikke 'projekteret'. Sidstnævnte er noget ganske andet ;-)

Indskudsreglen for vektorer i planen kommer til sin ret i denne opgave. Som altid: skitsér situationen.

Vi ser, at

[AB] = [AO]+[OB] = [OB]-[OA] = [11,-5]

Eftervis selv, at

[AC] = [4,-12] og [BC] = [-7,-7]

Lad os for overskueligheds skyld sætte c = [AB], a = [BC], b = [AC]. Projektionen af [BA] = -c på [BC] = a:

proj_a(-c) = [a*(-c)/|a|^2]a

Eftervis, at denne udregnes til

proj_a(-c) = [-3,-3]

Lad os med D betegne fodpunktet for højden fra A på BC; da er

proj_a(-c) = [BD]

Af indskudsreglen fås stedvektoren

[OD] = [OB] + [BD] = [7,-1]

Koordinatsættet til D er derfor (7,-1). På tilsvarende vis findes fodpunkterne for de andre højder i trekant ABC.

//Epsilon

Svar #3
20. september 2005 af Sampairo (Slettet)

Jo...jeg forstår det nogenlunde, men kan i ikke gennemgå en enkelt udregning, så jeg kan sammenligne teorien med praksis?

fx [AB] projiceret på [AC].

det vil gøre det lidt mere overskueligt for mig, hvorefter jeg så selv kan udregne de andre projektioner.

Svar #4
20. september 2005 af Sampairo (Slettet)

Hallo...jeg har virkelig brug for hjælp...har siddet i rigtig lang tid for at gennemskue den, men kan ikke finde ud af det.

Se venligst ovenstående.

Mange tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. september 2005 af Dominik Hasek (Slettet)

#4: Jamen for fanden da ... Epsilon har da gennemgået det i detaljer i #2.

Skriv et svar til: Vektorer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.