Matematik

vektorer

19. november 2012 af JensKN (Slettet) - Niveau: A-niveau

I en orienteret plan er givet en vektor a med længde 5. En vektor b=2a+2å

Hvordan beregner jeg vinklen mellem vektorerene og arealet af parallelogrammet?


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

Benyt formlen for vinklen v mellem to vektorer

cos(v) = (ab) / (|a||b|)

Her er b = 2a + 2â

Benyt, at |â| = |a| , og at a â = 0 .


Svar #2
19. november 2012 af JensKN (Slettet)

Jeg ved godt at jeg skal bruge cos(v) formlen. Skal man så finde prikke a, som er 5 med b, som er 2a+2å?

På lommeregneren får jeg hele tiden en error på baggrund af 2å...


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Vektor a er ikke 5. Det er længden af vektor a, der er 5, dvs |a| = 5. Der er ingen grund til at bruge lommeregner til sådan en simpel opgave.

Man finder så

cos(v) = (a • (2a + 2â)) / (|a||2a+2â|)

            = 2·|a|2 / (|a|·2·(√2)·|a|)

            = 2 / (2·√2) = (√2) / 2


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

Arealet af det af de to vektorer a og b = 2a + 2â udspændte parallelogram er så

A = | â • (2a + 2â) | = ...

Prøv selv at regne dette ud.


Svar #5
19. november 2012 af JensKN (Slettet)

Vil det så sige, at længden å = 5 ?

Passer den her sætning så?

A = | â • (2a + 2â) | = | 5 • (2*5 + 2*5) |


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Ja, det fremgår jo af #1, at |â| = |a| . Tværvektoren â for en vektor a fremkommer af vektoren a ved en drejning på 90º .

Derfor er din beregning for A ikke korrekt. På grund af den optalte drejning, står de to vektorer a og â vinkelret på hinanden, og deres skalarprodukt er som nævnt i #1 lig med 0.


Svar #7
19. november 2012 af JensKN (Slettet)

Skal der så stå 0 i stedet for 5 ved å og a?


Brugbart svar (0)

Svar #8
19. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Nej. Udregn skalarproduktet

â • (2a + 2â)

ved at benytte de ovenfor nævnte sammenhænge. Man kan ikke erstatte en vektor med dens længde.


Svar #9
19. november 2012 af JensKN (Slettet)

For at udregne skalarproduktet skal jeg bruge denne formel |a|*|b|*cos(v) ?

Hvis dette er tilfældet må skal det løses sådan her?

â • (2a + 2â)

|5|*|10+10|*cos(45)=50*sqrt(2) ?

 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #10
19. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Nej, det er slet ikke nødvendigt. Benyt i stedet den distributive lov for skalarproduktet:

â • (2a + 2â) = â•2a + â•2â = 2·âa + 2·ââ = ...

Prøv nu selv at regne færdig.


Svar #11
19. november 2012 af JensKN (Slettet)

Men kan man godt benytte den anden i stedet? For den distibutive lov har jeg ikke lært om (endnu).


Brugbart svar (0)

Svar #12
19. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

Så bare gang ind i parentesen og lad være med at bekymre dig over, at det er den distributive lov, du benytter.

Og glem alt om #9. Det eneste du skal benytte er sidste linie i #1:

Benyt, at |â| = |a| , og at a â = 0 .


Svar #13
19. november 2012 af JensKN (Slettet)

Så mine udregninger er forkerte i #9?


Brugbart svar (0)

Svar #14
19. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

Ja, de er forkerte.


Skriv et svar til: vektorer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.