Biologi

Spørgsmåæ

22. november 2012 af MadsChristense (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har et lille problem med et biologi spørgsmål, som jeg håber nogen vil hjælpe mig med. Det lyder:

Forklar hvordan det kan være lungerne fyldes med luft, når vi aktiverer indåndingsmusklerne?

Håber nogen kan hjælpe mig :)


Brugbart svar (2)

Svar #1
22. november 2012 af Bankier (Slettet)

Svaret er faktisk ret simpelt. Det handler om trykforskelle.

Forestil dig, at hvis du har en beholder med et tryk på P = 100 Pa  og et tryk P = 400 Pa i en anden beholder.

De to beholdere er forbundet med en ventil, som nu åbnes. Hvad sker der med trykket i de to beholdere?

Der sker selvfølgelig en udjævning i forskellen. ex stiger trykket i beholderen som før havde et P =100.  

 

Når du laver en inspiration, bevæger mellemgulvet (diaphragma) sig ned og de sekundære respirationsmuskler medvirker til at ribbene svinger fremad og udad, hvilket altsammen medvirker til at thorax bliver større.

Volumen øges altså i thorax -> lungerne udvidder sig -> Volumen i lungerne udviddes -> trykket falder i lungerne.

Nu er trykket i lungerne lavere end i luften udenfor munden (atmosfæren). Nu er der en trykforskel, hvilket vil drive bevægelse af luft fra det høje tryk udenfor kroppen (omgivelserne) ned i lungerne. 

Du kan se på Boyles lov og idealgasligningen som kan overbevise dig matematisk.

 

 


Svar #2
22. november 2012 af MadsChristense (Slettet)

Tusinde tak for svaret.. Hvad betyder Thorax? :)


Svar #3
22. november 2012 af MadsChristense (Slettet)

Brystkassen ikke?


Brugbart svar (1)

Svar #4
22. november 2012 af Bankier (Slettet)

jo


Brugbart svar (1)

Svar #5
22. november 2012 af ROSSEN18 (Slettet)


Skriv et svar til: Spørgsmåæ

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.