Matematik

induktion

22. november 2012 af Sinimini (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Hej

Hvordan laver man induktionsbevis for:

f'(x) = n*x^(n-1).


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

Vis først, at formlen gælder for n = 1. Antag så, at den gælder for et n, og vis så at den gælder for n+1 . Benyt produktreglen på produktet

xn+1 = xn · x


Svar #2
22. november 2012 af Sinimini (Slettet)

Tak skal du have, men jeg er vant til at lave induktionsbeviser, hvor der kun er et bogstav og resten er tal. Det forvirrer mig, at der både er et x og et n i denne her opgave...


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Der foretages induktion efter n. Udsagnet er

p(n): (xn)' = n·xn-1 , n er et naturligt tal.

Induktionsbevis:
1) Vis p(1)
2) Vis p(n) ⇒ p(n+1) , n > 1 .


Svar #4
22. november 2012 af Sinimini (Slettet)

Jeg forstår ikke helt, hvad jeg skal..

Er det noget med, at f(x) = x^n

Så sætter jeg 1 ind på n´s plads:

f(x) = x^n = x^1 = x

Nu sætter jeg 1 ind på n´s plads i differentiationen(eller hvad man nu kalder det)

f'(x) = 1*x^(1-1) = 1

Kan dette passe?


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man skal først vise, at differentiationsreglen er korrekt for n = 1, dvs, at p(1) er sand, dvs

(x)' = 1·x0 = 1 ,

hvilket er klart.

Dernæst antager man, at p(n) er sand og viser så, ved at benytte differentiationsreglen for et produkt,
at p(n+1) er sand.

Man antager, at p(n) er sand, dvs. at (xn)' = n·xn-1 , så at

p(n) ⇒ (xn+1)' = (xn · x)' = (xn)'·x + xn·(x)' = n·xn-1·x + xn·1 = n·xn + xn = (n+1)·xn ⇒ p(n+1)


Svar #6
22. november 2012 af Sinimini (Slettet)

Og er man så færdig?

Men jeg forstår ikke helt, at det der med differentiation skal gøres først. for den gælder vel altid? Lige meget hvilken differentation, vil man jo have (x)' ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. november 2012 af hbhans (Slettet)

Vi ved at  x' =  1 og (x2)' = 2x1

Heraf kan udledes: (x3)' = (x·x2)' = x·(x2)' + x'·x2 = x·2x + 1·x2 = 3x2

Antag at (xn)' = nxn-1

Herved fås (xn+1)' = (x·xn)' = 1·xn + x·(xn)' = xn + x·nxn-1 = (n+1)xn

Da reglen gælder for n = 3 må den altså også gælde for n = 4 osv. osv.


Svar #8
22. november 2012 af Sinimini (Slettet)

Tusind tak for, at du vil hjælpe mig her på dagen.

Ind til videre har jeg, at:

Basisskridt:

n = 1

(x^n)' = n*x^(n-1) <=> (x^1) = 1*x^(1-1) = 1*x^0 = 1*1 = 1

Og så går det galt, når jeg skal lave selve beviset:

n = p

(x^p)'=p*x^(p-1)

 

n = p + 1

Det er den måde, som jeg har lært at gøre det på. Vil du ikke være sød at forklare herfra?


Brugbart svar (0)

Svar #9
22. november 2012 af hbhans (Slettet)

Du antager at for n = p gælder reglen (xp)' = p·xp-1.

Så går du bare videre som i #7 idet du erstatter n med p.


Svar #10
22. november 2012 af Sinimini (Slettet)

videre fra hvor? (hvilket punkt)?


Brugbart svar (0)

Svar #11
22. november 2012 af hbhans (Slettet)

Videre fra:

Herved fås (xn+1)' = (x·xn)' = 1·xn + x·(xn)' = xn + x·nxn-1 = (n+1)xn

Da reglen gælder for n = 3 må den altså også gælde for n = 4 osv. osv

Du erstatter alle n med p og får dermed at reglen gælder for alle p.

 


Brugbart svar (0)

Svar #12
23. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Det hele er stillet op i #3 og vist i #5.


Skriv et svar til: induktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.