Matematik

Hjælp til geogebra (vektorer)

24. november 2012 af ibroken1992 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har brug for lidt hjælp med at regne opgaver i geogebra, når det kommer til vektorer. Jeg har kigget rundt på nettet og kan umiddelbart ikke rigtig finde noget, der hjælper mig. 

Jeg kan sagtens taste vektorer ind i geogebra, når jeg får oplyst tallene. Jeg skriver feks "a=(3,-6)" osv med b og c. Men hvis opgaven nu giver mig tre vektorer: a, b og c og beder mig om at bestemme koordinatsættet til projektionen af vektor a på vektor b, så går jeg i stå? Hvad menes der med dette om hvordan får man det gjort i geogebra?
Anden del af samme opgave beder mig om at bestemme arealet af det parallelogram, der dannes af de tre vektorer... her ved jeg heller ikke hvordan man gør? Jeg kan copy/paste de bestemte opgaver ind i et indlæg, hvis det hjælper? Skal blot vide, hvordan de bearbejdes i geogebra.

Jeg er en okay erfaren bruger af geogebra, men vektorer i plan osv er nyt for mig og kunne godt bruge en slags hjælpende hånd til lige at komme i gang. Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. november 2012 af PeterValberg

Hvad er de tre vektorers koordinater ?

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
24. november 2012 af ibroken1992 (Slettet)

a= 1,3

b= 4,-2

c= 3,-19

 

Der er tre opgaver:

1. Bestem koordinatsættet til projektionen af vektor a på vektor b.

2. Bestem arealet af det parallelogram der udspændes af vektor a+b og  vektor c.

3. Bestem tallene s og t så s vektor a + t vektor b = vektor c.


 


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. november 2012 af PeterValberg

Spørgsmål 1 - se vedhæftede
Den orange vektor er projektionen af ab (beregningen er lavet med TI-nspire)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)

Vedhæftet fil:a.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #4
25. november 2012 af PeterValberg

Spørgsmål 2 - se vedhæftede

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)

Vedhæftet fil:b.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #5
25. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

Opgaverne regnes let i hånden

1)   ab = (ab/|b|) b/|b| = (4-6)/20 · [4,-2] = -1/10·[4,-2] = [-2/5 , 1/5]

2) Arealet af parallelogrammet A = |(a+b)•c^| = |[1+4,3-2]•[19,3]| = |5·19 + 1·3| = 98

3) Løs ligningen

sa + tb = c

Heraf fås

s·(ab^) = cb^ , så

s = (cb^) / (ab^)

og

t·(bâ) = câ , så

t = (câ) / (bâ)


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. november 2012 af PeterValberg

Spørgsmål 3

Her skal du løse ligningen:

a + t·b = c

Hvilket giver dig følgende med koordinater

Løs det som to ligninger med to ubekendte:

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #7
25. november 2012 af ibroken1992 (Slettet)

De første to vedhæftede tegninger i geogebra er bare perfekt! Er virkelig taknemmelig for, at du har lavet dem. Men jeg kunne godt tænke mig at vide, hvordan du netop lavede projektionen af vektor a på vektor b i spørgsmål 1. Det samme angår med parallelogrammet i spørgsmål 2. Jeg har flere af disse typer opgaver og vil gerne kunne lave dem i geogebra uden hjælp.


Skriv et svar til: Hjælp til geogebra (vektorer)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.