Fysik

Udledning af inertimoment

06. december 2012 af jensen7 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

 

Jeg kender til inertimomentet for en hul cylinder (1/2m*(R^2+r^2)), men mangler udledningen. Nogen der ved hvor jeg kan finde den henne?

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. december 2012 af hesch (Slettet)

Inertimoment defineres ved:

I = ∫ r2 dm

Der skal stå:  (1/2m*(R^2-r^2))      ( minus )

Forståelse af udledningen kræver viden om integral-regning.

PS:  Nå, STX 3.år, men så kan du vel ?


Svar #2
07. december 2012 af jensen7 (Slettet)

Jeg mangler blot hints til hvad det er jeg skal gøre for at nå frem til det endelige udtryk?


Svar #3
07. december 2012 af jensen7 (Slettet)

Og det skal da ikke være minus? De to radiusser skal lægges sammen, mener jeg.


Brugbart svar (1)

Svar #4
07. december 2012 af hesch (Slettet)

#2:   Hint:  I definitionen, skal du substituere:  dm =  Konstant* f(r) dr.

#3:  En massiv cylinder med radius R, har inertimomentet:  ½*m*R2, men cylinderen er hul, og du skal derfor subtrahere inertimomentet af den indre cylinder, der jo ikke er der, altså:   -½*m*r2

 


Svar #5
07. december 2012 af jensen7 (Slettet)

Okay, mange tak. I henhold til hvad du siger (#4) Må de to radiusser trækkes fra hinanden i det endelige udtryk?

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #6
07. december 2012 af hesch (Slettet)

#5:  Ja,  ½*m*R2 - ½*m*r2  =   ½*m*( R2 - r2 )


Brugbart svar (1)

Svar #7
07. december 2012 af SuneChr

Her er en udledning af  Inertimoment af cylinderring

# 6 Nej, kvadraterne på radierne skal lægges sammen.


Brugbart svar (1)

Svar #8
07. december 2012 af SuneChr

Lille radius, b, på billedet er blevet lidt for lang.

Den skal jo slutte ved inderste ring.

Hollow Cylinder

 


Brugbart svar (1)

Svar #9
07. december 2012 af hesch (Slettet)

#7:  Forskelligheden består i, hvad m står for:

I  #4 er m = massen af den massive cylinder.

I linket #7 er m = massen af den udhulede cylinder.

Selv synes jeg  #7 metoden er mere omstændelig end at subtrahere inertimomenterne for to cylindre, men det er jo en smagssag.  :)


Brugbart svar (1)

Svar #10
07. december 2012 af SuneChr

Cykelhjulet er et eksempel på, hvor man udnytter, at massen er samlet i en smal ring langt fra centrum, som gør inertimomentet stort. Cylinderringen har samme svinghjulseffekt, hvor  R2 + r2  ,  (og ikke R2 - r2) ,  bidrager godt til inertimomentet.


Svar #11
07. december 2012 af jensen7 (Slettet)

Jeg har selv fundet en udledning her:

http://www.miniphysics.com/2011/11/uy1-calculation-of-moment-of-inertia-of_27.html


Nu har jeg sammenholdt de to (sammenligned med den i #7), og de kommer jo frem til noget vidt forskelligt?

Den ene ender ud med at indre og ydre radius skal lægges sammen, mens den anden når frem til at den indre radius skal trækkes fra den ydre. Hvad er korrekt?


Brugbart svar (1)

Svar #12
07. december 2012 af hesch (Slettet)

#10:  Ja, det har jeg forstået, men har du ikke læst #9 ?   At drejer sig om hvad m står for:

m = masse af massiv hhv. udhulet cylinder.

 


Svar #13
07. december 2012 af jensen7 (Slettet)

Så hvad er korrekt?


Brugbart svar (1)

Svar #14
07. december 2012 af hesch (Slettet)

#13:  Se #9 og #12.

Det var godt nok en lang udledning, du har fundet i  #11.

Det ender jo med, at jeg må spidse blyanten og udlede en kortere udgave.   :)


Brugbart svar (1)

Svar #15
07. december 2012 af SuneChr

# 13

Jeg vil ikke råde dig til hverken det ene eller det andet bud. Jeg er overbevist om, at nedenstående er korrekt. Lærte også i gymnasiet   R2 + r som også står i en amerikansk "bibel" med matematiske og fysiske tabeller.

Man bør nok gå beregningerne nøje igennem på den side med det link, du nævner i # 11.

Hvor har du formlen fra, du nævner i # 0 ?

Inertimoment, Wikipedia:

Inertimoment beregning D.jpg

En cylinder, enten massiv eller hul som et "rør", er monteret så den kan dreje omkring sin egen længdeakse. Hvis den ydre radius er R, og en eventuel cylindrisk hulhed har den indvendige radius r, er inertimomentet I givet ved:
I = \frac{1}{2} \cdot m \cdot (R^2 + r^2)
Heraf følger, at hvis cylinderen er massiv (r = 0), bliver inertimomentet:
I = \frac{1}{2} \cdot m \cdot R^2,
og for en hul cylinder med ubetydelig "vægtykkelse" (rR) fås:
I = m \cdot R^2

 


Brugbart svar (1)

Svar #16
07. december 2012 af hesch (Slettet)

#13:  Begge formler er korrekte

I = ½*M*( R2 + r2 ) ,  hvor M er massen af den udhulede cylinder

I = ½*m*( R2 - r2 ) ,   hvor m er massen af en massiv cylinder med samme ydre mål.


Svar #17
07. december 2012 af jensen7 (Slettet)

#14: En udledning ville i den grad modtages med kyshånd! :-)


Brugbart svar (1)

Svar #18
08. december 2012 af SuneChr

# 17  Godt, så ta'r vi den:

En smal ring af bredden dx med en radius på x har arealet 2·π·x·dx

Indfører vi "massefylde" ρ som masse pr. arealenhed, er massen af ringen  2·π·ρ·x·dx

Afstanden2·masse = 2·π·ρ·x3·dx

Inertimomentet, I           I = rR 2·π·ρ·x3·dx = 2·π·ρ/4·[x4]r R  = π·ρ/2·(R4 - r4) = π·ρ/2·(R2 + r2)·(R2 - r2)

og da cylinderringens masse, m = π·ρ·(R2 - r2)  ses I at være

I = 1/2·m·(R2 + r2


Svar #19
08. december 2012 af jensen7 (Slettet)

Mange tak! 

 

#18 Hvorfor er det at 4 ryger ned under 2πρ og brøken (2πρ/4) opstår?


Brugbart svar (1)

Svar #20
08. december 2012 af SuneChr

∫ x3 dx = 1/4·x4        + c


Forrige 1 2 Næste

Der er 28 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.