Fysik

Afstandskvradratloven - gammastråling

08. december 2012 af Ristedorte (Slettet) - Niveau: B-niveau

Godaften

 

Er der nogen der ved, hvordan man kan beregne aktiviteten, A, for en 137/56Ba*-kilde, der har en halveringstid på T½ = 153s, og en energi på 0,662 MeV?

 

Indtil videre er jeg kommet frem til følgende:

 

For at kunne beregn Pstråling fra gammakilden må vi først beregn aktiviteten, som er givet ved:

A = k * N

Da vi ikke kender k (henfaldskonstanten) må denne størrelse bestemmes ud fra formlen:

T½ = ln2 / k

Her vil vi isolere k, så k defineres ved:

k = ln(2) / T½ = ln(2) / 153 s = 0,00453 s-1

Da vi nu kender k, kan vi så finde frem til aktiviteten. N finder vi ved addition af tælletallene:

A = k * N = 0,00453 *...

 

Jeg er gået i stå her, da jeg ikke ved hvordan man finder N, jeg er ikke helt sikker på, at det gøres ved addition af nogle tælletal for et forsøg, hvor vi målte antallet af tælletal med GM-rør for den radioaktive kilde som funktion af GM-rørs afstand til kilde. Her er mine resultater til forsøget, hvis det kan give mening:

 

Afstand/cm: 2 4 6 8 10 12 14

Tælletal: 2540 1154 651 351 265 202 158

 

Jeg håber, at nogen ser det.


Skriv et svar til: Afstandskvradratloven - gammastråling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.