Matematik

dobbeltpunkt!!!

09. december 2012 af thelight

Hej

 

jeg har prøvet at finde koordinaterne til et dobbeltpunkt uden held. I vedhæftningen er en anden opgave hvor en har fundet frem til noget lignende bare så i kan se hvad jeg snakker om.

mit punkt ligger desværre ikke på y.aksen så hvad skal jeg gøre?

 

jeg har en figur som forestiller et 8 tal der ligger på siden, altså et uendelighedstegn. hvad er forskellen på det han gør og det jeg skal gøre?

 

Pdobbeltpunkt = (x,y) = (0,3)

 

Vedhæftet fil: Sæt6.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. december 2012 af mette48 (Slettet)

Hvad er parameterfremstillingen for din kurve?

 


Svar #2
09. december 2012 af thelight

 

                                       x(t)

  r(t)    (                                                                          )

                                       y(t)   

 

hvor x(t) =2*sin(t)+2 og y(t)=2*sin(t)*cos(t)+2

 

vil du ikke nok også vise hvordan du gør?


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

For et dobbeltpunkt vil der gælde, at der for 2 forskellige parameterværdier t1 og t2 gælder

x(t1) = x(t2) og

y(t1) = y(t2)

I dette tilfælde er x(t) og y(t) periodiske med perioden 2π, så det er kun interessant at finde løsninger for forskellige t1,t2 i intervallet [0;2π[ . Man skal altså løse ligningssystemet

sin(t1) = sin(t2)

sin(t2)·cos(t1) = sin(t2)·cos(t2), med t1,t2 ∈ [0;2π[

Hvis sin(t1) = sin(t2) = 0, er ligningssystemet opfyldt, dvs for t1 = 0, t2 = π .

Hvis sin(t1) = sin(t2) ≠ 0 , er sin(t1) = sin(t2) opfyldt, hvis t2 = π - t1 , og der skal gælde cos(t1) = cos(t2) . Da cos(π - t1) = -cos(t1), skal der altså gælde cos(t1) = 0, dvs t1 = π/2 og t2 = π - π/2 = π/2 , dvs, intet dobbeltpunkt her.

Altså er der kun det ene dobbeltpunkt for t1 = 0, t2 = π , dvs (x,y) = (2,2) .


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. december 2012 af mette48 (Slettet)

x(t) =2*sin(t)+2 og y(t)=2*sin(t)*cos(t)+2

figuren er symmetrisk

x(t) =2*sin(t)+2

finder xmax og xmin

x '(t)=2 cos(t)

2 cos(t)=0 for t=π/2 og t=3π/2

xmax=2sin(π/2)+2 =2*1+2= 4

xmin=2sin(3π/2)+2=2*(-1)+2=0

Dobbeltpunktet ligger midt mellem xmax og xmin

x-værdien for dobbeltpunktet bliver derfor (4+0)/2=2

x(t) =2*sin(t)+2=2 ⇒ sin(t) =0 ⇒t=0

y(t)=2*sin(t)*cos(t)+2 = 2*0*1+2=2

dobbeltpunkt (2,2)

Det var vist ikke det du fik.

Prøv at lave en afbildning af kurven i et regneark eller lignende


Svar #5
09. december 2012 af thelight

hvor får du phi halve og 3 phi halve fra? jeg har tegnet kurven men jeg kan slet ikke se hvor nogle af phi'erne kommer fra. når jeg aflæser på min kurve er maks på y-aksen 2.828 ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. december 2012 af mette48 (Slettet)

cos(t)=0 for t=π/2 og t=3π/2


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Der er ingen der bruger φ (phi) i det ovenstående. Et dobbeltpunkt er et punkt, hvor grafen skærer sig selv.


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. december 2012 af hesch (Slettet)

#0:  Hvis du har interesse:

http://en.wikipedia.org/wiki/Lissajous_curve


Skriv et svar til: dobbeltpunkt!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.