Matematik

Hjælp til skæring med y-akse

12. december 2012 af Studerende123456 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa, 

Jeg sidder og sveder over disse matematikopgaver, som jeg slet ikke kan finde mening i. 
 

Det drejer sig om vektorfunktioner.  

Funktionen hedder: 5cos((1/2)*t)+4*cos(2*t) som x-værdi og (5sin((1/2)*t)+4*cos(2*t) som y-værdi.

Jeg skal som sagt finde skæringen med y-aksen, men når jeg sætter x-værdien til at være 0, får jeg ubeskrivelige lange formler i maple, der ikke kan approximeres. På mit billede af formlen ser skæringen ud til at være 2Pi.

Nogen der kan fortælle, hvad jeg gør forkert?

 


Svar #1
12. december 2012 af Studerende123456 (Slettet)

.


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. december 2012 af nielsenHTX

du har nok fået noget som RootOf(noget med Z, index = et tal) du kan så evaluere det med evalf()

du kan fx skrive solve(din ligning,t);evalf(%)

(Der er i øvrigt uendelig mange løsninger til ligningen)


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. december 2012 af hbhans (Slettet)

Nej Emmelie, det er ikke dig der gøre noget forkert. Jeg kan heller ikke finde ud af det.

Lad os antage at vi har  fundet et t0 sledes at x(t0) = 0,dvs.

x(t0) = 5cos(t0/2) + 4cos(t0) = 0. Den hertil svarende y-værdi bliver da:

y(t0) = 5sin(t0/2) + 4cos(t0). Heraf finder man:

y(t0) - x(t0) = 5(sin(t0/2) - cos(t0/2)) og da x(t0) = 0 fås:

y(t0) = 5(sin(t0/2) - cos(t0/2))

Men da vi ikke  har fundet vores t0 hjælper det jo ikke meget.

Er du sikker på formlerne? I så fald må vi håbe der er en anden der kan redde os.


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

Hvis man har vektorfunktionen givet ved

x = 5·cos(t/2) + 4·cos(2t)

y = 5·sin(t/2) + 4·cos(2t)

ser vi, at x = 0 er opfyldt, hvis der gælder

5·cos(t/2) + 4·cos(2t) = 0 , dvs

4·cos(2t) = -5·cos(t/2) .

Benytter vi nu formlen for den dobbelte vinkel, cos(2t) = 2·cos2(t) - 1 , får vi

4·(2·cos2(t) - 1) = -5·cos(t/2) , eller

8·cos2(t) - 4 = -5·cos(t/2) ,

og benytter vi den en gang mere, får vi

8·(2·cos2(t/2) - 1)2 -4 = -5·cos(t/2) , dvs.

32·cos4(t/2) -32·cos2(t/2) + 5·cos(t/2) + 4 = 0 .

Størrelsen cos(t/2) er med andre ord en rod i 4.-gradsligningen

32x4 - 32x2 +5x +4 = 0 ,

der har de fire reelle rødder

x1 = 0,549797963159916 , x2 = 0,760579900406574, x3 = -0,294151993132771,
og x4 =  -1,0162258704337192 ,

hvoraf kun de tre første kan benyttes, da der skal gælde |cos(t/2)| ≤ 1 .

For hver mulig værdi af cos(t/2) kan vi beregne

cos(t) = 2·cos2(t/2) - 1 , cos(2t) = 2·cos2(t) - 1 , og sin(t/2) = ±√(1 - cos2(t/2)) ,

og dermed kan vi beregne y = 5·sin(t/2) + 4·cos(2t). Dette fører til, at de mulige skæringspunkter med y-aksen vil have y-koordinater, der skal søges blandt de 6 værdier

y+1 = 1,42749854 , y-1 = -6,92547817

y+2 = -0,55667779 , y-2 = -7,04912121

y+3 = 6,24955324 , y-3 = -3,30803330

Tegner man grafen, ser det ud til,at de alle seks er mulige.


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

Grafen for vektorfunktionen

x = 5·cos(t/2) + 4·cos(2t)

y = 5·sin(t/2) + 4·cos(2t)

kan beskrives ved at et punkt bevæger sig jævnt på en cirkel med radius 5, hvis centrum bevæger sig med sinusformet fart på liniestykket mellem punkterne (-4,-4) og (4,4) .


Skriv et svar til: Hjælp til skæring med y-akse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.