Fysik

Q-værdien og atombombens sprængkraft

17. december 2012 af DocFB (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvordan kan man forklare sammenhængen mellem Q-værdi og en atombombes sprængkraft. Jeg ved at der skal den her kædereaktion til (U-235). Men kan ikke rigtig finde sammenhængen :/ 


Brugbart svar (2)

Svar #1
17. december 2012 af peter lind

Q værdien angiver hvor meget energi, der bliver frigjort ved de pågældende kerneprocesser.


Brugbart svar (2)

Svar #2
17. december 2012 af Thetutte (Slettet)

Kernehenfalds energi:
Q=delta-m*c

Hvor
delta-m = Den forsvundne masse (m_før-m_efter)
c = energien frigivet per unit. Den er 931,5 MeV/u
Q = den frigivet energi i MeV

Brug et kernekort til at finde ud af den forsvunde masse og husk det er pr. atom.

eV=1,60217653 * 10^-19 J


Brugbart svar (2)

Svar #3
17. december 2012 af mathon

 

                                                                        Q = |Δm| c2


Svar #4
17. december 2012 af DocFB (Slettet)

Tusind tak for jeres svar. Men jeg har styr på alle de ting i har skrevet og jeg har regnet på Q-værdien ved fission af Uran-235 :) Jeg ved at der frigives energi, men hvad har det med bombens sprængkraft at gøre? Energien som der bliver frigivet er i form af kinetisk energi ved når der sker den her spaltningen af U-235, men hvad har deres energi at gøre med en bombes sprængkraft? Føler bare jeg mangler et stykke af et eller andet billede af det hele... 

 


Brugbart svar (1)

Svar #5
18. december 2012 af mathon

Et kiloton betyder sprængkraft svarende til 1000 tons trotyl. Enheden bruges oftest til at beskrive sprængkraften i atomvåben, da konventionelle sprængladninger sjældent er så store at de måles i kiloton.

Som mål for sprængkraft bruger man den mængde energi der udløses når en sprængladning eksploderer. Derfor kan et kiloton også skrives som 4,184×1012 J.

De to bomber, Little Boy og Fat Man, der kastedes over Hiroshima og Nagasaki under 2. verdenskrig var på henholdsvis ca. 15 og ca. 21 kilotons. Den sandsynligvis største menneskeskabte eksplosion var en sovjetisk prøvesprængning af en brintbombe med en sprængkraft op ca. 50 megaton, svarende til 50.000 kilotons eller 50.000.000 tons trotyl.


Svar #6
18. december 2012 af DocFB (Slettet)

Og hvordan kan jeg ud fra det forklare Q-værdi'ens sammenhæng med en atombombes sprængkraft?.... :S


Brugbart svar (1)

Svar #7
18. december 2012 af mathon

 

   

                      ...der er ingen direkte sammenhæng


Skriv et svar til: Q-værdien og atombombens sprængkraft

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.