Fysik

Vekselspændingskurve

18. december 2012 af iBojsen (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hejsa,

I øjeblikket sidder jeg med en lækker fysikrapport, hvor vi har lavet adskillige forsøg inden for elfremstilling. I denne sammenhæng er jeg røget ind i et lille problem, da jeg uheldigvis ikke har kunnet møde op ved en enkelt fysiktime. Derfor mangler jeg besvarelser på følgende spørgsmål:

Hvordan kan man gøre frekvensen for vekselspændingen henholdsvis stor og lille?
Mit gæt må umiddelbart være, at man sender flere volt gennem motoren, der så kører hurtigere og skaber derfor et højere tryk ved vindingerne, da magneten snurrer hurtigere rundt. 

Hvordan afhænger frekvensen af magnetens omdrejninger?
Hvor hurtigt motoren kører = hvor mange volt, man slipper igennem strømkassen?

Jeg håber, at der er nogle super seje fysik-genier, der kunne være villige til at hjælpe mig, for jeg er ikke den skarpeste i fysiktimerne.

Mange venlige hilsener,
Søren


Brugbart svar (2)

Svar #1
18. december 2012 af mathon

 

                     u(t) = N • B • A • ω • sin(ω·t + φo) = Um • sin(ω·t + φo)

                    

         hvor
                    ω = 2π•f = rotors vinkelhastighed

    større vinkelhastighed giver både større amplitude og større frekvens

                 


Brugbart svar (1)

Svar #2
18. december 2012 af hesch (Slettet)

Hvis din motor, der trækker generatoren er en DC-motor, er det rigtigt, at du kan øge omdrejningstallet ved at øge spændingen til den, og dermed får du større frekvens ud af generatoren, fordi magneten i generatoren passerer viklingerne flere gange pr. sekund.

Magneten i generatoren har en nordpol og en sydpol, som man så kalder for et polpar. Du kan også øge frekvensen fra generatoren, ved at lade rotoren bestå af flere polpar. Hvis du f.eks. har to polpar i stedet for et polpar, vil rotoren indeholde to nordpoler og to sydpoler, og dobbelt så mange poler vil derfor passere viklingerne pr. omdrejning. Eller sagt på en anden måde: Du får to elektriske perioder pr. omdrejning i stedet for een.

Det er helt normalt, at større generatorer på elkraftværker har to polpar i stedet for et. De roterer så med 1500 omdr/min. i stedet for med 3000 omdr./min.


Skriv et svar til: Vekselspændingskurve

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.