Biologi

Genetik(øjenfarve)

29. december 2012 af annajoanna (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej allesammen, jeg har fået til opgave vise hvilke øjenfarver børn af to forældre med øjenfarven brun (BbGg) og grøn (bbGg) kan få. Har siddet og grublet det i over en time nu, men jeg forstår det ikke. Håber at I vil give en hjælpende hånd!


Brugbart svar (2)

Svar #1
29. december 2012 af vejgeh (Slettet)

Der er vel fire forskellige i alt:

(Fænotype)           (Genotype)

Brune              -    kræver Bxgg, hvor x kan være enten B eller b

Grøn-brune    -    Kræver BxGx

Grønne           -    kræver bbGx

Blå                  -    kræver bbgg

------

Forælderen med grønne øjne vil aldrig kunne give et B videre, men det kan forælderen med brune øjne. Barnet vil altså komme til at hedde Bb i 50 % af tilfældene og bb resten 50 % af tilfældene.

Hvad angår den grønne farve, vil hver forælder have 50 % chance for at videregive et G og 50 % for et g. Dermed bliver barnet med 50 % chance Gg, 25 % gg og 25 % GG.

Når du skal finde chancen for kombinationen af gener, skal du gange sandsynlighederne sammen, Det giver følgende muligheder og sandsynligheder:

BbGg: 0,5 * 0,5 = 0,25 - grøn-brune øjne

Bbgg: 0,5 * 0,25 = 0,125 - brune øjne

BbGG: 0,5 * 0,25 = 0,125 - grøn-brune øjne

bbGg: 0,5 * 0,5 = 0,25 - grønne øjne

bbgg: 0,5 * 0,25 = 0,125 - blå øjne

bbGG: 0,5 * 0,25 = 0,125 - grønne øjne

 

Husk at sandsynlighederne altid skal kunne summeres op til 1, ellers har man lavet fejl. Da 0,25 + 0,125 + 0,125 + 0,25 + 0,125 + 0,125 = 1 ved vi, at vi har regnet rigtigt. Hurra :)


Svar #2
29. december 2012 af annajoanna (Slettet)

Det ville jeg aldrig nogensinde selv kunne løse! Men takket være din hjælp er det let og forståeligt for mit vedkommende. Jeg bukker og nejer :) Hav en god weekend og tak


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. juli 2019 af HFNU (Slettet)

Er der nogle der kan hjælpe mig med et spørgsmål.

Hvordan er det så hvis mor/far har 2 farvet øjnefarve; fx. grøn/brun .

Hvis fx mor har grønbrune øjne 

Far har brune øjne

Vil det stadig være den med de "helt brune allel",  B  for brune øjne(i dette tifælde faren, der så vil have det dominerende gen)?

Hvordan kan man regne ud hvilke farve 'øjnefarve(fænotype) deres børn(fx.4 ) vil få?


Skriv et svar til: Genetik(øjenfarve)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.