Matematik

Reduktion med x^3

02. januar 2013 af thuglife07 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg skal undersøge om x=1 er løsning til ligningen x^3+5x=6

- Hvordan gør man, hvis x-er-i-3. ?? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. januar 2013 af SuneChr

Indsæt den formodede rod i ligningen. Hvis ligningen passer, er roden korrekt, ellers ikke.

Det turde være klart, at x = 1 er rod.

Man kan nu dividere  (x3 + 5x - 6)  med (x - 1) .

Den derved fremkomne 2.gr. ligning skulle så kunne løses på normal måde.


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Indsæt x = 1 i ligningen og undersøg, om den beregnede talværdi på venstre side er lig med talværdien på højre side. x3 betyder x·x·x , hvilket du burde have lært i folkeskolen.


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. januar 2013 af hbhans (Slettet)

Jeg plejer at gætte en løsning. Her ser man  let at x = 1 er en løsning. Så dividerer man med x - 1, og får et andengradspolynomium ud af det. Det løser man så. Man kan også sige at

(x - 1)(x2 + ax  +b) skal være lig med x3 + 5x -6, så finder man nogle betingelser for a og b som man kan løse. Jeg fandt a = 1 og b = 6, men måske har jeg ikke regnet rigtigt, så du må hellere regne efter.

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. januar 2013 af SuneChr

Det ses, at   (x3 + 5x - 6) '  > 0 for alle x ∈ R

Hermed er vist, af der eksisterer netop en og kun en reel rod, nemlig x = 1.

De øvrige to rødder er derfor komplekse rødder.


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. januar 2013 af hbhans (Slettet)

# 3 og # 4

Det kan også ses af at ligningen x2 + x + 6  = 0 ikke har reelle rødder (d = 1 - 4*1*6 < 0).


Skriv et svar til: Reduktion med x^3

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.