Fysik

!!SRP, afl. imorgen!! Luftmodstandskonstant - Hastighedsproportional luftmodstand

06. januar 2013 af jomik (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej,

Jeg er nu løbet ind i et problem som jeg har brugt ca. 2 timer på at komme forbi... Jeg skal finde luftmodstandskonstanten k, for det skrå kast med luftmodstand. Jeg har dog ikke haft til opgave at lave det frie fald, så jeg har ikke kunnet finde k udfra terminalhastigheden i de formler der.

Nu har jeg prøvet lidt af hver, min fysik lærer skrev til mig:

Brug formlen for farten langs y -aksen. Den er 0 i der hvor bolden når sin max højde, aflæs tidspunktet og sæt alle kendte størrelser ind i formlen for vy og isoler k.

Men, nu når jeg har prøvet det, gik det op for mig at luftmodstanden er proportional med hastigheden, så når hastigheden er 0, så må luftmodstanden nødvendigvis også være 0, og hvis jeg løser den ligning jeg har stillet op, og isolere k, får jeg også at k = 0. (63)

Jeg har vedhæftet et billed over min data og udregninger for det stykke.

Vedhæftet fil: Unavngivet.png

Brugbart svar (1)

Svar #1
06. januar 2013 af Jerslev (Slettet)

#0: Jeg håber, at du kan se, at k = 0 ikke er en løsning. Så dividerer du med 0 i dine brøker.


Svar #2
06. januar 2013 af jomik (Slettet)

Ja, det sad jeg faktisk også lige og tænkte over. Men det er alligevel det eneste den kan solve til i den formel. Faktisk ligegyldigt hvilken start hastighed jeg vælger. Det giver ingen mening for mig lige nu...

Er det den rigtige fremgangsmåde, som min lærer skrev, at finde tidspunktet hvor vy(t)=0? Og så prøve at isolere k? Skal være jeg skal gøre det manuelt...

 

Mvh. Jonas


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. januar 2013 af Jerslev (Slettet)

#2: Jeg tror, du har lavet en tastefejl i din løsning af den. Den kan sagtens løses for k.

Prøv at skrive det ind på computeren/lommeregneren igen.

http://www.wolframalpha.com/input/?i=solve%28+0+%3D+%282.792*sin%2831.26%29%2B9.82*0.00459%2Fx%29*exp%28-x*0.19%2F0.00459%29-+9.82*0.00459%2Fx%29


Svar #4
06. januar 2013 af jomik (Slettet)

Kan ikke se nogne forskel i det jeg har skrevet ind i mit word dokument og så det du skrev ind på Wolfram? Underligt at jeg får k=0. Får også k=0 hvis jer prøver at isolere uden nogle kendte værdier... Jeg bruger Maple 16...

Har efterhånden skrevet det ind en 10 gange. Forstår heller ikke at det giver -0.012783... Synes da det burde give et positivt tal..

 

Mvh. Jonas


Brugbart svar (1)

Svar #5
06. januar 2013 af peter lind

Jeg kan ikke se hvad du gør. Jeg kender heller ikke maple så jeg kan ikke se hvad du gør galt. Gang ligningen med k og  flyt leddet med k over på den anden side af lighedstegnet. Det kan gøres uden brug af maple eller andet CAS værktøj


Svar #6
06. januar 2013 af jomik (Slettet)

Jep, nu har jeg fundet ud af det. Maple var ikke glad for alle de enheder jeg proppede ind. Så nu får jeg det samme som Jerslev. Men forstår stadig ikke at den er negativ? Synes det giver mere mening at have en luftmodstand der modarbejder bevægelsen, ikke en der medarbejder den??

Prøver lige at gøre det uden hjælpemidler som Peter forslår.

Takker, mvh. Jonas


Svar #7
06. januar 2013 af jomik (Slettet)

Kommer stadig frem til den negative værdi, som jeg ikke er så glad for, men det må være det. Jeg fortsætter min opgave, og tjekker lige tilbage for at se om der skulle være en update på hvad jeg har gjort 'forkert' der giver mig den negative luftmodstand..

 

Mvh. Jonas


Skriv et svar til: !!SRP, afl. imorgen!! Luftmodstandskonstant - Hastighedsproportional luftmodstand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.