Matematik

Sandsynlighedsregning. HJÆÆÆLP!!!

06. januar 2013 af jeanjohansen (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Hej. Jeg er utolig træt og kan ikke finde ud af en eneste opgave som jeg har for til imorgen. Ja jeg skulle være startet før, men i er ikke søde at hjælpe mig? Pleeeease! :) De spørgsmål der er i tyk skrift har jeg brug for hælp til. Tak på forhånd!! :)

1) børnene leger ''mus'' med pebernødder. Der er 8 pebbernødder. En ''mus'' vælges. Hvor stor er sandsynligheden for, at den første pebernød er '' musen''? Imidlertid støder man ikke på ''musen'' de første 3 gange. Hvor stor er sanndsynligheden for at man vælger ''musen'' de første 3 gange. Hvor stor er sandsynligheden for at man vælger ''musen'' næste gang? Spillet startes forfra. Hvor stor er sandsynligheden for, at man støder på ''musen'' de første 3 gange man vælger?

2) Julemanden har 9 rensdyr, men han bruger kun 6 af dem til kanen. På hvor mange måder kan han udvælge rensdyrene til juleaften? På hvor mange måder kan de 6 rensdyr stilles op på en lang række?

3 Sandras far siger til næste år skal hele familien til østrig i Julen. Han forventer at skulle bruge 20.000 kr. Hvor meget skal han sætte ind på sin konto nu, npr renten er 3 1/2 % p.a og pengene står præcis et år på kontoen? Sandra vil godt give sin far gaver for 2000 kr. når de skal til østrig. Hun sætter 1800 kr. ind på sin konto nu. Hvor meget skal rentefod være for, at hun kan hæve 2000 kr. om 1 år? (i begge opgaver forudsætter man at pengene indsættes og hæves på rentetilskrivningsdagen)

4) Da steen skulle købe juletræer til skolen henvendte han sig til 2 forskellige plantager. Det ene sted skulle han betale 400 kr. + 100 kr. pr. træ og det andet sted 200 kr. + 125 kr. pr. træ. Hvor kunne det bedst betale sig at købe træer, når skolen kun skulle bruge 4 træer? Tegn de 2 grafer for de 2 tilbud i et koordinatsystem. Hvornpr kan tilbud 2 bedst betale sig?

5) Du skal nu lave skabeloner til et juletræ. En skabelon består af et kvadrat med siden 7 cm og en halvcirkel på en af siderne. Tegn så mange skabeloer du kan på et A 4 papir. Hvor manfe % af A 4 papiret går til spilde?

6) Mads, Mathias, og Cæcilia deler 489 pebernødder. Mads den grib får dobbelt så mange som mathias, og cæcilia får 49 flere end mathias den stakkel. Hvor mange får de hver?

7) Emil fyrer en raket af nytårsaften. Rakettens bane følger formlen: y= -1/2 x2 +12x Tegn rakettens bane i et koordinatsystem. Hvor højt kom raketten op i luften of hvor langt fra emil landede raketten?

Ved godt det er ret meget. Tak for hjælpen.

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Du er så sikkert også for træt til at lære noget af dem hjælp, folk måtte tilbyde. 7 opgaver, hvor du ikke har gjort et eneste forsøg selv?


Svar #2
06. januar 2013 af jeanjohansen (Slettet)

Jeg har gjort et forsøg. Men intet af det giver mening. Jeg har altid haft svært ved matematik. Så har virkelig brug for hjælp..


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Opg. 1 og 2 er opgaver i kombinationsregning.

Opg 3. Benyt renteformlen.

Opg 4. Beregn udgiften for 4 juletræer i de to plantager.

Opg 5. Tegn og beregn.

Opg 6. Omskriv opgavens oplysninger til ligninger.

Opg 7. Tegn, og beregn toppunkt og nulpunkter for parabelen.


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. januar 2013 af AMelev

Generel huskeregel: "Både-og": gange og "Enten-eller": plus

ad 1) Hvis vi spiller "Mus" på samme måde, så man får lov at spise den udpegede pebernød, hvis den ikke var musen og fortsætte med at vælge en ny, men man er "ude", når man vælger musen. Chancen for at udpege musen 1. gang er jo 7 (ikke-mus) ud af de i alt 8 (pebernødderne), altså 7/8.

Hvor stor er sandsynligheden for, at man støder på ''musen'' de første 3 gange man vælger? - giver mig lidt et problem. Hvis man valgte musen 1. gang kommer man jo ikke til at vælge mere - og man bliver jo ved, indtil man støder på musen - så jeg er ikke sikker på, at jeg forstår spørgsmålet rigtigt, eller vi spiller ikke efter samme regler. Men måske kan nedenstående hjælpe

Hvor stor er sandsynligheden for, at man IKKE støder på ''musen'' de første 3 gange, man vælger? 1. gang 7/8, næste gang er der kun 6 "ikke-mus" tilbage og 7 i alt (jeg har jo spist en ikke-mus), så der er chancen for en "ikke-mus" 6/7 og 3. gang er chancen 5/6. Chancen for IKKE at vælge en mus i de 3 første træk er da 7/8*6/7*5/6 (vi skal jo både have en ikke-mus 1. gang, 2. gang og 3. gang)

ad 2) Julemanden skal vælge 6 ud af 9, men det er ligegyldigt, hvilken rækkefølge de bliver udvalgt i, så der er tale om en kombination. Antallet er altså K(9,6) = 9!/(6!*(9-6)!)

Julemanden kan simpelthen vælge 1.valg: 6 muligheder, 2. valg 5 muligheder osv. Ved valg af sidstepladsen er der kun 1 rensdyr tilbage.  Da han både skal vælge 1. rensdyr og 2. rensdyr og ..., er der 6! = 6*5*4*3*2*1 mulige rækkefølger af de 6 udvalgte rensdyr.

ad 3) Har intet med sandsynlighedsregning at gøre - der er tale om kapitalfremskrivning. K = K0*(1+r)n
K0 er Indsat beløb, K er slutbeløb, r er rentefoden dvs. pa-renten omregnet til decimaltal og n er antal år, hvor kapitalen trækker renter

Sandras far: K0 = x kr, K = 20 000 kr, r = 3.5% = 0.035, n = 1 Sæt ind i formlen og bestem x

Sandra: K0 = 1800 kr, K = 2000 kr, r ubekendt, n = 1. Sæt ind i formlen og bestem r.

ad 4) Lineære funktioner/rette linjer
Kald  antal købte træer x og prisen (kr) y. Opstil formler for prisen for køb af x træer de to steder

y1 = ...

y2 = ....

Tegn graferne i samme koordinatsystem og sammenlign.

ad 6) Ligning
Kald Mathias' andel x. Angiv så ud fra det, hvad Mads og Cæcilia får. Tilsammen skal de tre udtryk give 489. Opstil den tilsvarende ligning og løs den dvs. bestem x.

ad 7) Jeg går ud fra, at der skulle have stået Rakettens bane følger formlen: y= -1/2 x2 +12x. Grafen er i så fald en parabel - tegn den ud fra nogle støttepunkter (sildeben) og brug den til at besvare spørgsmålene.


Skriv et svar til: Sandsynlighedsregning. HJÆÆÆLP!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.