Fysik

^14C i atmosfæren,

07. januar 2013 af avengers (Slettet)

hej

jeg har et spørgsmål om masse og halveringstid,

 

en opgave om masse lyder:

Den kosmiske stråling giver anledning til produktion af 14C i atmoosfæren.

Den dannede 14C indbygges i bl.a. CO og CH.

14C er radioaktivt med halveringstiden 5730 år, og aktiviteten fra 14C i 1,00 kg carbon i atmosfæren antages at være konstant lig med 245 Bq.

i atmosfæren findes 5,0 * 1014 kg carbon

 

hvad er massen af den mængde 14C, som dannes i atmosfæren i løbet af et sekund ,?

 


Svar #1
07. januar 2013 af avengers (Slettet)

er der nogen, ?


Brugbart svar (1)

Svar #2
07. januar 2013 af Singulariteten (Slettet)

Som jeg ser det skal opgaven løses sådan her, selvom det umiddelbart lyder som en stor omgang:

1. Du kender 14C's halveringstid, og fra den vil du kunne finde hvor stor det procentvise tab i masse pga. radioaktivstråling er på et sekund (meget lille) for kulstof-14

2. Du er givet hvad strålingen af kulstof-14 er i 1 kg carbon, og denne værdi skal du gange med den store mængde carbon, du har fået at vide er i atmosfæren for at finde den totale strålingsmængde, som antages konstant.

3. Da strålingen i atmosfæren er konstant, men en hvis andel kulstof-14 henfalder hvert sekund, må der dannes noget mere. Du regner på det procentvise tab i Bq ud fra procenttallet du fandt i 1), og fra dette bliver du givet en strålingsmængde.

4. Fra den strålingsmængde, du regner herfra, kan du så finde massen, der dannes hvert sekund (ved at isolere og regne på hvad 1 kg svarer til)

Håber det hjælper.


Svar #3
07. januar 2013 af avengers (Slettet)

jeg har regnet k til at være, 

514 kg carbon

 

jeg er ikke helt med i punkt 3

mener du at jeg skal udregne 5730 år i sekunder, ?

 


Svar #4
08. januar 2013 af avengers (Slettet)

 er der nogen til stede, ?


Brugbart svar (1)

Svar #5
08. januar 2013 af Singulariteten (Slettet)

Nej, du skal udregne den totale stråling som kulstof-14 udsender i atmosfæren (250 Bq ganget med antal kilo kulstof-14). Du får så et stort Bq-tal, og hvis du har løst pkt. 1 og fundet hvor meget af en kulstof-14 kerne, der henfalder på ét sekund, har du en meget lille procenttal.

Du skal da bruge dette procenttal til at finde ud af hvor meget af den totale stråling i atmosfæren det svarer til. Du får da et antal Bq, som kommer fra den nye mængde kulstof-14, der dannes, og så kan du finde ud af hvor mange gram/kilo kulstof-14 der dannes hvert sekund.


Svar #6
08. januar 2013 af avengers (Slettet)

hvorfor skal jeg gange med 250 Bq, ?

opgaven fortæller at

 k = 245 Bq


Brugbart svar (2)

Svar #7
09. januar 2013 af Singulariteten (Slettet)

Ja, k er 245 Bq for 1 kilo kulstof-14. Derfor er den konstante stråling i hele atmosfæren meget større.


Svar #8
09. januar 2013 af avengers (Slettet)

javel så,

jeg har et spørgmål,

hvordan kan jeg via halveringstiden af 14C finde den procentvise tab af 14C, ?


Svar #9
10. januar 2013 af avengers (Slettet)

er der nogen; ? 

jeg har stillet et spørgsmål flere timer og har ikke fået svar tilbage


Svar #10
12. januar 2013 af avengers (Slettet)

det vil sige at 245 Bq * 5,0 kg * 1014 = 1225 * 1014,


Svar #11
13. januar 2013 af avengers (Slettet)

nu vil jeg gerne have et svar tilbage, for at se om min beregning er rigitg


Brugbart svar (1)

Svar #12
13. januar 2013 af mathon

dannelse = omdannelse

               A = k • N

               245 s-1 = (ln(2) / (1,80821·1011 s) • N

               N = ((245 s-1) / ln(2)) • (1,80821·1011 s) = 6,3913·1013

  


Svar #13
13. januar 2013 af avengers (Slettet)

det vil sige at 14C danner en masse på 6,3913 * 1013 kg,


Svar #14
13. januar 2013 af avengers (Slettet)

jeg mente at en 14-C kerne henfalder med en masse på 6,3913 * 1013 i sekundet 


Brugbart svar (1)

Svar #15
13. januar 2013 af mathon

 

          aktiviteten fra 14C i 1,00 kg carbon i atmosfæren 245 Bq/kg


Svar #16
13. januar 2013 af avengers (Slettet)

er der nogen der kan svare tilbage på min ,beregning?


Svar #17
13. januar 2013 af avengers (Slettet)

jaså, hvad menes med den procentvise tab,


Svar #18
13. januar 2013 af avengers (Slettet)

er der nogen der kan svare på den sidste,det haster lidt


Svar #19
13. januar 2013 af avengers (Slettet)

jeg vil gerne vide:  er 6,3913 * 1013 s resultatet,?


Skriv et svar til: ^14C i atmosfæren,

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.