Fysik
Lys spektre
27. september 2005 af
Mowsiii (Slettet)
hejsa.
Jeg har om lys og bølger i fysik. Vi har lavet en forsøg som fik ud på at vi skulle kigge igennem et spektre op i sollys. Vi fik udleveret nogen plastikplader af forskellige farve. Ved at tage fx den blå plade op foran kunne man kun se blå og grønt lys, og ved at tage en pink plade kunne man se alle farverne undtagen grøn. Nogen der kan give en forklaring på dette??
Jeg har om lys og bølger i fysik. Vi har lavet en forsøg som fik ud på at vi skulle kigge igennem et spektre op i sollys. Vi fik udleveret nogen plastikplader af forskellige farve. Ved at tage fx den blå plade op foran kunne man kun se blå og grønt lys, og ved at tage en pink plade kunne man se alle farverne undtagen grøn. Nogen der kan give en forklaring på dette??
Svar #1
27. september 2005 af fixer (Slettet)
Synligt lys er elektromagnetiske bølger i bølgelængdeområdet ca. 400nm-800nm. Det ligger klemt inde mellem to andre dele af det elektromagnetiske spektrum, nemlig ultraviolet lys ved lavere bølgelængder, og infrarødt lys ved højere bølgelængder.
Det synlige lys er altså sammensat af bølger med forskellige bølgelængder. Det menneskelige øje opfatter disse bølgelængder forskelligt. De korteste bølgelængder opfattes som violette. Dernæst kommer for stadigt større bølgelængde farverne blå, grøn, gul, orange og tilsidst rød med den største bølgelængde.
En regnbue viser tydeligt de enkelte farvekomponenter i almindeligt (=hvidt) synligt lys. Regnbuen fremkommer ved at forskellige bølgelængder (farver) brydes forskelligt i atmosfæren.
Når vi opfatter en postkasse som rød skyldes det, at postkassen absorberes (="sluger") alle andre bølgelængder end lige netop bølgelængden for rød. Det lys, som postassen reflekterer, er derfor filtreret, idet alle farvekomponenter, undtagen rød, er siet fra.
Det var det helt basale. Nu til jeres eksperiment.
Alle farver i det synlige spektrum kan dannes af tre primærfarver. Et eksempel på primærfarver er: rød, grøn og blå. Almindeligt hvidt lys kan derfor tænkes sammesat som en blanding af disse tre primærfarver.
På denne side kan du se hvorledes disse tre farver blander til alle andre farver:
http://acept.la.asu.edu/PiN/mod/light/colorspectrum/pattLight3Obj2.html
Eksempelvis fås gul ved at blande rød og grøn, pink ved at blande blå og rød.
De farver i ser, når i kigger gennem jeres farvede absorptionsplader, kan bestemmes udfra omtalte figur.
Lad os tage en blålig plade. Af figuren ses at blålige farver dannes ved blanding af de to primærfarver blå og grøn. Den blålige plade vil altså med andre ord filtrere den røde primærfarve fra. Men det betyder at de eneste farver man kan se er blanding af blå og grøn. Altså det i har observeret.
Tag nu den pink plade. Pink dannes ved blanding af blå og rød. Den pink plade vil altså filtrere den grønne primærfarve fra. De eneste farver man så kan se må så være blandinger af blå og rød. Hvis i har observeret alle farver undtagen grøn, er det fordi jeres pink absorptionsplade ikke er helt ideel. Den tillader lidt grønt igennem og dermed kan der opstå de øvrige farver: gul og hvid.
Det synlige lys er altså sammensat af bølger med forskellige bølgelængder. Det menneskelige øje opfatter disse bølgelængder forskelligt. De korteste bølgelængder opfattes som violette. Dernæst kommer for stadigt større bølgelængde farverne blå, grøn, gul, orange og tilsidst rød med den største bølgelængde.
En regnbue viser tydeligt de enkelte farvekomponenter i almindeligt (=hvidt) synligt lys. Regnbuen fremkommer ved at forskellige bølgelængder (farver) brydes forskelligt i atmosfæren.
Når vi opfatter en postkasse som rød skyldes det, at postkassen absorberes (="sluger") alle andre bølgelængder end lige netop bølgelængden for rød. Det lys, som postassen reflekterer, er derfor filtreret, idet alle farvekomponenter, undtagen rød, er siet fra.
Det var det helt basale. Nu til jeres eksperiment.
Alle farver i det synlige spektrum kan dannes af tre primærfarver. Et eksempel på primærfarver er: rød, grøn og blå. Almindeligt hvidt lys kan derfor tænkes sammesat som en blanding af disse tre primærfarver.
På denne side kan du se hvorledes disse tre farver blander til alle andre farver:
http://acept.la.asu.edu/PiN/mod/light/colorspectrum/pattLight3Obj2.html
Eksempelvis fås gul ved at blande rød og grøn, pink ved at blande blå og rød.
De farver i ser, når i kigger gennem jeres farvede absorptionsplader, kan bestemmes udfra omtalte figur.
Lad os tage en blålig plade. Af figuren ses at blålige farver dannes ved blanding af de to primærfarver blå og grøn. Den blålige plade vil altså med andre ord filtrere den røde primærfarve fra. Men det betyder at de eneste farver man kan se er blanding af blå og grøn. Altså det i har observeret.
Tag nu den pink plade. Pink dannes ved blanding af blå og rød. Den pink plade vil altså filtrere den grønne primærfarve fra. De eneste farver man så kan se må så være blandinger af blå og rød. Hvis i har observeret alle farver undtagen grøn, er det fordi jeres pink absorptionsplade ikke er helt ideel. Den tillader lidt grønt igennem og dermed kan der opstå de øvrige farver: gul og hvid.
Svar #2
27. september 2005 af Mowsiii (Slettet)
Tusind tak for hjælpen :) Dejligt at få en forståelse for det :)
Skriv et svar til: Lys spektre
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
