Fysik

effektfuld laser

13. januar 2013 af Freyja08 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej jeg sidder med et lille problem 

 

Effektfuld laser:
En femtosekund-laser udsender lys i form af pulser, der hver har energien 0,50mJ. Bølgelængden er 812 nm.
a) Hvor mange fotoner er der i en enkelt puls?
Laseren udsender 500 pulser pr. s. og hver puls varer 0,20 ps.
b) Beregn laserens gennemsnitlige effekt samt effekten i en enkelt puls.
Laseren skærer en rille i en plade molybdæn. rillen har målene 950um, 50um, og 100 um. For at fordampe 1 gram molybdæn skal der tilfører 7,7 kJ.
c) Hvor mange pulser skal der til at skærer rillen og hvor lang tid vil det tage?

 

A har jeg lavet, men jeg kan ikke få opgave b og c til at give mening... nogle der kan hjælpe mig? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. januar 2013 af mathon

b)

     Pmiddel =  500•(0,50·10-3 J) / (500•(0,20·10-12 s)) = (0,50·10-3 J) / (0,20·10-12 s) = 2,5·109 W = 2,5 GW


Brugbart svar (1)

Svar #2
14. januar 2013 af mathon

c)

massen af fjernet molybdæn

 m = V • ρ = ((950·10-6 m) •  (50·10-6 m) (100·10-6 m)) • (10220 kg/m3) = (4,75·10-12 m3) • ((10220 kg/m3) =

                                                                                                                    4,8545·10-8 kg = 4,8545·10-5 g

hvis fordampning kræver
                                                  (4,8545·10-5 g) • (7,7 kJ/g) = 3,73797·10-4 kJ =  373,797 mJ

antal krævede pulser
                                                  N = (373,797 mJ) / (0,50 mJ/puls) ≈ 748 pulser

med varigheden
                                                  t = (748 pulser) / (500 pulser/s) = 1,5 s


Skriv et svar til: effektfuld laser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.