Matematik

Bestemmelse af høje i en trekant

15. januar 2013 af zeber321 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg sidder med den pågældende trekant:
 a=4,65  b=4,1  c=3,8

 

Spørgsmålet lyder: Beregn længden af højden på siden b.

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Højden hb på siden b deler siden b i to stykker med længderne x og (b-x). Ud fra de to retvinklede trekanter får man af Pythagoras

x2 + hb2 = c2 og

(b-x)2 + hb2 = a2

Beregn x ved at eliminere hb, og beregn så hb til sidst.


Svar #2
15. januar 2013 af zeber321 (Slettet)

Vil du være så venlig at vise udregningen med de givne tal - jeg kan nemlig ikke finde hoved og hale i disse formler?


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Trækker man de to ligninger fra hinanden, får man

b2 - 2bx = a2 - c2 ,

x = (b2 + c2 - a2) / (2b)

og dermed finder man hb af

hb2 = c2 - x2 = (4b2c2 - (b2 + c2 - a2)2) / (4b2)

                       = (2bc + b2 + c2 -a2)(2bc -b2 -c2 +a2) / (4b2)

                       = ((b+c)2 - a2)(a2 - (b-c)2) / (4b2)

                      = (a+b+c)(b+c-a)(a+c-b)(a+b-c) / (4b2)

Indirekte er her vist Herons formel for beregning af trekantens areal:

T = (1/2)·b·hb = (1/4) · [ (a+b+c)(b+c-a)(a+c-b)(a+b-c) ]1/2


Brugbart svar (1)

Svar #4
15. januar 2013 af mathon

eller
            cos(A) = (b2+c2 - a2)/(2bc) = (4,12+3,82 - 4,652)/(2•4,1•3,8) = 0,30897

            A = cos-1(0,30897) =  72,00º

            hb = c • sin(A) = 3,8•sin(72,00º) = 3,61


Brugbart svar (1)

Svar #5
15. januar 2013 af mathon

eller

                  (1/2) • hb•b = T = (1/4) • √((b2 - (a-c)2) • √((a+c)2 - b2)

                  hb = (1/(2b)) • √((b2 - (a-c)2) • √((a+c)2 - b2)

                  hb = 0,121951• √(16,81 - 0,7225) • √(71,4025 -16,81)

                  hb = 0,121951• √(16,0875) • √(54,5925)

                  hb = 3,61


Skriv et svar til: Bestemmelse af høje i en trekant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.