Fysik

Strøm og spædning

17. januar 2013 af Lars195 (Slettet)

Ligesom man siger at strømmen før og efter en modstand er ens, men er der et spændnings fald over en modstand, hvordan er det kondensatorer og spoler?


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. januar 2013 af peter lind

kondensatorer og spoler bruges i vekselstrøm hvor spændning og strøm varierer. I den forbindelse skifter fasen men man kan ikke sige at det er uændret eller falder.


Svar #2
17. januar 2013 af Lars195 (Slettet)

Så det bare det at hvis man har en vekselspændning over en kondensator, så vil vekselstrømmen være 90 grader forskydt fremad eller bagud?


Brugbart svar (1)

Svar #3
17. januar 2013 af hesch (Slettet)

#1:  Det er ikke rigtigt, at man kun bruger kondensatorer ifm. vekselstrøm, -spænding. Kondensatorer anvendes til at "glatte" jævnspændingen efter en ensretter, og spoler anvendes til at glatte jævnstrømmen efter en ensretter, blot som eksempler, eftersom en kondensatoren vil "modsætte" sig en spændingsændring, og spolen vil modsætte sig en strømændring.

#0:  I kondensatorer og spoler kaldes "modstanden" for en impedans, fordi impedansen er en kompleks størrelse:

Zc = 1 / ( jωC ) og ZL = jωL.

Således findes, analogt til  I = U / R  at  IC = U / ( 1 / ( 1 / ( jωC ) ) = U * jωC. Så strømmen i en kondensator vil være forud for spænding. Men der er jo en absolut spænding ( U = R * I ) over kondensatoren: UC =  | ZC |  * I = I / ( ωC )


Brugbart svar (1)

Svar #4
18. januar 2013 af peter lind

Hvis spændningen ikke varierede ville en spole ikke have nogen effekt og en kondensator vil stoppe strømmen


Brugbart svar (1)

Svar #5
18. januar 2013 af hesch (Slettet)

#4:  Jeg skriver jo udtrykkeligt:  For at glatte Jævnspænding og -strøm. Altså for at mindske støj i spænding og strøm, f.eks. grundet varierende strømforbrug fra digitale kredse.

Mange elektroniske kredsløb, f.eks. audioforstærkere, vil gå i selvsving, hvis DC-forsyningen ikke afkobles med spredte kondensatorer ( gerne een pr opamp ), fordi kredsene ellers kan mærke andre kredses varierende strømforbrug.

Skil din radio ad, og mål, at de sidder mellem V+ og gnd, eller mellem V- og gnd, mange endda. Kondensatorerne sidder altså ikke i serie med strømforsyning, men det gør så spolerne.


Skriv et svar til: Strøm og spædning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.