Fysik

Kræfter

28. september 2005 af sontas (Slettet)
En togstamme består af et lokomotiv med massen 12,0t og tre vogne med en masse på hver 2,0t. Togstammen har en acceleration på 0,45m/s^2, beregn størrelsen af de trækkræfter, der påvirker på hver af de tre vognkoblinger.

Jeg har lidt svært ved at indse hvad man skal gøre, men Fres = F(fra loko på vogne) - F(fra vogne på loko)= 0 (Newtons 3.lov), og jeg har fundet den resulterende kræft for hele togstammen til 8100N. Men hvordan skal jeg så komme videre derfra? Er kræften fra hver vogn på lokomotivet så bare 8100N/3?

Svar #1
28. september 2005 af sontas (Slettet)

Glem lige det sidste ;).

Brugbart svar (0)

Svar #2
28. september 2005 af fixer (Slettet)

Nej, sådan kan du ikke slutte. Krafterne i koblingerne kan jo ikke være ens. Koblingen mellem toget og første vogn skal jo accelerere 6t hvorimod koblingen mellem næst sidste og sidste vogn kun skal accelerere 2t med samme acceleration.

Jeg vil atter anbefale at skille skæg fra snot. Tegn et kraftdiagram over hver enkelt vogn for sig. Det samme for lokomotivet. Da der tilsyneladende ses bort fra gnidning er der i det vandrette plan, som toget må formodes at accelerere i, kun trækkraften leveret af lokomotivet og dernæst koblingskrafterne.

Lidt hjælp til hvilke kræfter der virker i det vandrette plan kan du da også få.

Lad os nummerere vognene regnet fra lokomotivet som nr. 1, 2 og 3:

Vogn 3 : en fremadrettet kraft Fa i kobling mellem vogn 3 og 2.

Vogn 2: en bagudrettet kraft Fb=-Fa i kobling mellem vogn 2 og 3. En fremadrettet kraft Fc mellem vogn 2 og 1.

Vogn 1: en bagrudrettet kraft Fd=-Fc mellem vogn 1 og 2. En fremadrettet kraft Fe mellem vogn 1 og lokomotiv.

Lokomotiv : en bagudrettet kraft Ff=-Fe mellem lokomotiv og vogn 1. En fremadrettet kraft lig trækkraften.

Anvend nu på hver vogn, startende med vogn 3, Newton's 2. lov. Du kender vognens acceleration, dens masse og du kan beregne kræfterne.




Svar #3
28. september 2005 af sontas (Slettet)

Det der står der kort er vel, at den resulterende kræft mellem alle vognene er 0? Jeg synes bare ikke rigtig jeg kan komme videre udfra det. Men jeg tænkte på noget med :

vogn 1 :
afrem*m(allevogne) = 12000kg*abagud
atotal = avogne+alokobagud <=>
alokobagud = atotal - avogne også gange denne alokobagud med 12000kg og så har man F1.

Svar #4
28. september 2005 af sontas (Slettet)

Kan det passe, at denne kræft F1 = 1800N ?

Brugbart svar (0)

Svar #5
29. september 2005 af fixer (Slettet)

#3 Den resulterende kraft på vognene kan ikke være nul. I så fald ville de jo ikke accelerere. Men det oplyses at deres acceleration er forskellig fra nul. Altså en modstrid.

Som nævnt i #2: begynd med vogn 3 (den bagerste). Den er i bevægelsesretningen udelukkende påvirket af den fremadrettede kraft i koblingen til vognen foran (vogn 2). Altså, Newton's 2. lov: den resulterende kraft på vogn 3, F_vogn3, er

F_vogn3 = F_a = m_vogn3*a_vogn3

hvor - som ligeledes nævnt i #2 - Fa kraften i koblingen til vogn 2. Indsæt

F_a = 2000kg * 0.45 m/s^2 = 900 N

Vogn 2: Fremadrettet kraft i kobling til vogn 1: Fb, bagudrettet kraft i kobling til vogn 3 (-Fa). Ergo, igen Newton's 2. lov

F_vogn2 = Fb-Fa = m_vogn2 * a_vogn2

d.v.s.

Fb = Fa+m_vogn2*a_vogn2

Indsæt

Fb = 900N + 2000kg*0.45 m/s^2 = 1800 N

Kan du se princippet nu?

Svar #6
29. september 2005 af sontas (Slettet)

Jeg har indset det nu og det var så enkelt! Jeg tænkte på noget med at toget med at Fres = 0 mellem vognkoblingerne og a mulig pjat. Men i virkeligheden skal man kun se på hvor meget masser, der bliver acceleret. Tak for hjælpen!

Skriv et svar til: Kræfter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.