Fysik

Varmefyle (varmekapacitet)

20. januar 2013 af mart8988 (Slettet)

Sidder og roder med denne opgave: I forsøg 3 skal du beregne en værdi af loddets varmefylde.

Forsøg 3 lyder sådan: Et lod sænkes ned i kogende vand og holdes dér, indtil man er sikker på at hele loddet har opnået en temperatur på 100 °C. Dernæst overføres loddet (hurtigt og aftørret) til et bæger med koldt vand i. Man kan sætte et låg på flamingobægeret. Loddet vil nu afgive energi til vandet.

Da systemet bestående af vand og lod er isoleret fra omgivelserne, vil den energi, loddet afgiver, være lige så stor, som den energi, vandet modtager. Efter et stykke tid stiger vandets temperatur ikke mere, da loddet og vandet vil opnå en fællestemperatur, t_"f" . Dette kan vi skrive som en ligning:
m_"lod" ⋅c_"lod" ⋅(t_"f" -100 ?)+m_"vand" ⋅c_"vand" ⋅(t_"f" -t_"s"  )=0 "J" ,
hvor t_"s"  er vandets starttemperatur.
I et forsøg måltes følende data:

mlod/kg= 0,100

mvand/kg = 0,200

cvand = 4,186 kj/(kg x *C)

tvand= 15*C

tfælles= 22,9*C

Hvordan finder jeg loddets varmefylde?


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. januar 2013 af dikkelmikkel (Slettet)

Du isolerer c_lod:

 c_lod = [-m_vand*c_vand*(t_f-t_s)] /[m_lod*(t_f-100)]

Du kender alt, så sætter du ind i formlen.


Svar #2
20. januar 2013 af mart8988 (Slettet)

Tak :)

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. januar 2017 af furkanalba13 (Slettet)

Hej Mart.
Har du mulighed, for st hjælpe med selve opgsven. ?:)

Skriv et svar til: Varmefyle (varmekapacitet)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.