Fysik

kondensator

20. januar 2013 af solsorten1 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Man ønsker at dimensionere en almindelig pladekondensator med luft som dielektrikum. Den skal have samme kapacitans og maksimale spændingsforskel som superkondensatoren på figur 2.1. I luft skal den elektriske feltstyrke være under 3,0 MV/m for at undgå gnistdannelse.

b) Bestem arealet af pladekondensatoren, og kommentér resultatet.


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Du bliver nødt til at oplyse, hvad der foregår på den omtalte figur 2.1


Svar #2
20. januar 2013 af solsorten1 (Slettet)

En ny type kondensator med meget stor kapacitans, en såkaldt superkondensator, kan lagre store mængder energi hurtigt. Figur 2.1 viser en superkondensator med kapacitans 100 F og en maksimal spændingsforskel på 2,7 V. jeg fandt energien vha. formlen E = 0.5 *QU2.


Brugbart svar (1)

Svar #3
21. januar 2013 af peter lind

C = ε*A/(4πd)    A arealet, d astand mellem pladerne

Feltstyrke mellem pladerne U/d


Brugbart svar (1)

Svar #4
21. januar 2013 af hesch (Slettet)

#2:   Jeg tror din formel:  E = ½QUer forkert. Den skal i stedet hedde:  E = ½CU2.

Q plejer at stå for ladning, mens C står for kapacitans = ladning/volt.  Men tjek det.

Fyi:  Den i opgaven oplyste isolationsevne på 3MV/m = 3kV/mm lyder lidt optimistiske. En tommelfingerregel siger 2kV/mm. Dermed skal du jo have en afstand mellem pladerne i størrelsesordenen 1μm. Når du har beregnet arealet af pladerne, kan du jo overveje, om man kan fremstille to så store plader, der er så plane, at luftgabet imellem dem overalt er eksempelvis er  1μm ± 0,05μm ?  Du skal jo kommentere resultatet.


Skriv et svar til: kondensator

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.