Fysik

Fysik opgaver

25. januar 2013 af IluTom (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hey jeg har svært ved at regne disse opgaver. Kan nogen hjælpe?

1. En godstogvogn på 12 ton kører med en hastighed på 15 km/h. Rullemodstandskoefficien- ten er 0,0007.
(a) Bestem rullemodstanden.
(b) Hvor langt kører vognen inden den standser?


2. Luftmodstanden på en bil måles i en vindtunnel. Lufthastigheden er 25 m/s og kraften på bilen er 300 N
Beregn A · cd for bilen (luftens densitet er 1,2 kg/m3).


3. Fotonenergien for en foton i en røntgenstråling er 11,2 keV.
Bestem røntgenstrålingens bølgelængde.

Tak (:
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. januar 2013 af mathon

opgave 1:

a)

    vektorligning

                                        Frulle = -0,0007·m·g           dvs modsat bevægelsesretningen

   størrelsesligning
                                        Frulle = 0,0007·m·g


Brugbart svar (1)

Svar #2
25. januar 2013 af mathon

                                        Frulle = 0,0007·(12000 kg)·(9,81 N/kg) = 82,104 N


Brugbart svar (1)

Svar #3
25. januar 2013 af mathon

opgave 1:

b)

        rettelse af tastfejl i svar #2:   | Frulle | = 82,404 N

                         v = 15 km/h = 4,1667 m/s

       Ekin = 0,5•m•v2 = 0,5 • (12000 kg)  • (4,1667 m/s)2 = 104166,67 J = 104.166,67 N·m

et af en kraft udført arbejde på et legeme reulterer i en ændrig  af legemets kinetiske energi

en ændring af godstogvognens fart fra 4,1667 m/s til stilstand
er en ændring i kinetisk energi
på                                                                              

                                                                                       kinetisk energiændring             arbejde
                                  ΔEkin = (0 J) - (104166,67 J) =     -104166,67 N·m        =    Frulles

                                  Frulles = -104166,67 N·m

                                  Frulle · s · cos(180º) = -104166,67 N·m

                                  Frulle · s · (-1) = -104166,67 N·m

                                  -Frulle · s = -104166,67 N·m

                                  Frulle · s = 104166,67 N·m

                                  (82,404 N) · s = 104166,67 N·m

                                  s = (104166,67 N·m) / (82,404 N) = 1.264,10 m

 


Brugbart svar (1)

Svar #4
25. januar 2013 af mathon

Opgave 2:

                     Luftmodstanden på en bil måles i en vindtunnel. Lufthastigheden er 25 m/s og kraften
                     på bilen er 300 N.

                     Beregn A · cd for bilen (luftens densitet er 1,2 kg/m3).

              
                             

                                                 Fluft = (1/2) • (cd • A) • ρ • v2
 


Brugbart svar (1)

Svar #5
25. januar 2013 af mathon

 

Opgave 3:

                     Fotonenergien for en foton i en røntgenstråling er 11,2 keV.

                     Bestem røntgenstrålingens bølgelængde.
 

                                             Efoton = (h • c) / λ

                                             λ = (h • c) / Efoton                                                        h • c = 1239,84 eV·nm


Brugbart svar (1)

Svar #6
29. januar 2013 af hejstig (Slettet)

Hej @Mathon
Kan du uddybe hvad du gør i  #4 og #5 er ikke helt med i fremgangsmåden :( 

 


Brugbart svar (1)

Svar #7
29. januar 2013 af mathon

   @#6

                  ...jeg skriver den formel, du skal benytte

                   ...fra undervisningen/selvstudium kender du formentlig størrelsernes betydning


Skriv et svar til: Fysik opgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.