Biologi

Saltvand og kartoffel

25. januar 2013 af michelle-506 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej,  jeg er igang med at lave nogle opgaver i biologi, men kan simpelhen ikke få svar på to spørgsmål?

 

• Hvad sker der hvis vi har en højere koncentration af salt omkring kartoffelstangen end inde i den? - Hvis saltindholdet i reagensglasset er større end koncentrationen i kartoffelcellen vil vandet forlade kartoflen ved osmose. FORDI??

• Hvad sker der hvis vi har en lavere koncentration af salt i opløsningen end i kartoflen? – Hvis saltindholdet i reagensglasset er lavere end koncentrationen i kartoffelcellen, vil kartoffelcellerne optage vand. FORDI?? 

Er det jeg har svaret rigtig, og så vil jeg gerne have svar på hvorfor det der sker, sker? 

Håber virkelig der er nogle der kan hjælpe mig, så jeg får helt styr på dette! (:


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. januar 2013 af mathon

 

                                        Δp = R•T•cosmo


Svar #2
25. januar 2013 af michelle-506 (Slettet)

Hvad er det? (:


Brugbart svar (1)

Svar #3
25. januar 2013 af exutu (Slettet)

Ok lad os tage osmosis 101:

Osmose er bevægelse af vand over en semipermabel membran. Vand bevæger sig altid fra højt vandpotentiale til lavt vandpotentiale (P(W)=vandpotentiale).

Vand potentialet er bestemt af en række faktorer:

P(W)= P(s)+P(p)+P(g)

Hvor P(s)=solute potentialet = "opløst stof" potentialet, P(p) = trykpotentialet og P(g) = Tyngdekræfts potentialet. Vi er så frække at gå ud fra at både kartoffelcellerne og opløsning føler samme niveau af tyngdekræft, og derfor forkorter vi til:

P(w)=P(s) + P(p).

P(s) kan bestemmes som: P(s) = -R* T * C(s), hvor R er en konstant (gas konstanten) T er temperaturen i kelvin, og C(s) er mængden af opløst stof. Der er nok en meget lille temperatur forskel imellem kartoffelcellerne, og den opløsning kartoflerne ligger i så derfor kan vi sige at både R og T bare er konstanter (R*T=K) altså:

P(s) = -K*C(s). Du kan se at der er et minus foran konstanten. Det betyder at jo flere opløste stoffer der er jo lavere bliver vandpotentialet. Hvis vi er så frække at se bort fra trykpotentialet et øjeblik, betyder det at vand vil gå fra et sted med lav koncentration af opløste stoffer til høj koncentration af opløste stoffer, da vand altid går fra højt vandpotentiale til lavt vandpotentiale.

Hvis trykpotentiale ikke eksisterede ville vand blive ved med at gå over membranen indtil stofkoncentrationen var udlignet. Men som vand går over membranen skabes der et modsatrettet hydrostatisk tryk (beskrevet af trykpotentialet). På et tidspunkt vil det hydrostatiske tryk være så stort at forskellen i koncentration af opløste stoffer ikke længere er nok til at drive osmosis.


Altså: Vand bevæger sig over en semipermabel membran, fra lav til høj koncentraiton af opløste stoffer (= fra højt til lavt vandpotentiale). Dette skaber et modsat rettet hydrostatisk tryk som gør at koncentrationsforskellen ikke bliver helt udlignet.

 

Som du selv skriver er det altså rigtigt at vand vil forlade kartoflen når der er mere salt i lagen end i kartoffelcellerne, og kartoffelcellerne vil optage vand når der er en lavere koncentration udenfor (indtil trykforskellen udligner det.)


Svar #4
25. januar 2013 af michelle-506 (Slettet)

Årh tak for det lange og udbydenden svar, men kan du ikke forkorte det ned, så du kun svare på det jeg har mest brug for svar på. Nemlig der hvor jeg har skrvet FORDi? (:
 


Skriv et svar til: Saltvand og kartoffel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.