Fysik

Elektriske og magnetiske felter

26. januar 2013 af KrisKrieger (Slettet) - Niveau: A-niveau

Har så meget brug for hjælp til en fysik opgave

Opgaven lyder

Dråbekanonen i en inkjet-printer udsender dråber af blæk. Hver dråbe har massen 1,30*10^-10 kg. Når blækdråberne kommer frem til afbøjningspladerne, er deres hastighed vandret. Blækdråbernes fart er 18 m/s.

Størrelsen af det lodrette, homogene elektriske felt mellem afbøjningspladerne er 1,0 MV/m. Størrelsen af dråbernes ladning er  1,0*10^-13C.

a) Gør rede for, at det ved beregningen af dråbernes bevægelse er rimeligt at se bort fra såvel tyngdekraften som kraften fra Jordens magnetfelt, uanset hvilken vej dråbekanonen vender.

For at gøre dette regner jeg med at skulle at tyngdekraften samt kraften fra jordens magnetfelt er så små i forhold til den elektriske kraft at det er rimeligt at se bort fra disse to krafter

For dette har jeg bestem tyngdekraften til
F[tyngde] = m[dråbe]*g =1.276600000*10^(-9) N

og den elektriske kraft til

F[elektrisk] = q[dråbe]*E[plade] =1.0*10^(-7) N

Men hvordan bestemmer jeg kraften fra jordens magnetfelt og hvordan redegør man bedst for at man kan se bort fra disse.??


Brugbart svar (2)

Svar #1
26. januar 2013 af peter lind

Det magnetiske feldt giver anledning til en kraft, der er afhængig af vinklen mellem hastighedsvektoren og retningen af det magnetiske feldt. Den maksimale kraft er q*v*B  q ladning v hastighed og B er den magnetiske feltstyrke


Brugbart svar (1)

Svar #2
26. januar 2013 af hesch (Slettet)

#1:  B er den magnetiske induktion ( Tesla ). Den magnetiske feltstyrke er H ( A/m ).


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. januar 2013 af hesch (Slettet)

#0:  Jordens B-felt i DK er ca. 50 μT, og ud fra tegninger, ser det ud som om, at vinkel med vandret er ca. 45º. Det værste tilfælde må være, hvor dråberne bevæger sig i øst-vestlig retning ( ikke nord-syd ).


Brugbart svar (1)

Svar #4
27. januar 2013 af peter lind

Vinklen med vandret er afhængig af breddegraden


Skriv et svar til: Elektriske og magnetiske felter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.