Fysik

Primær- og sekundærspændingen

28. januar 2013 af vmanerlort (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Primær- og sekundærspændingen

Skal op til fysik eksamen imorgen, og mangler lige det sidste emne "Transformation"

Er blevet i tvivl om hvad Primær- og sekundærspændingen og Transformere i serie er.

Hvad er primærspænding?

Hvad er sekundærspænding?

Hvad er Transformere i serie?


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. januar 2013 af mathon

            en transformer er en lukket U-kerne påsat to spoler:
 

                primærspolen er den, hvor der tilsluttes vekselspænding

                sekundærspolen er den, hvorfra der tappes induceret vekselspænding

 

transformere i serie er som modstande i serie

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #2
28. januar 2013 af hesch (Slettet)

Primærspændingen er spændingen over primærviklingen, der opfattes som den vikling, der leveres effekt til. Transformeren har så een eller flere sekundærviklinger hvorover der ligger sekundærspænding(er). En sekundærvikling opfattes som en vikling, der tages effekt fra.

Man kan sige, at hvis du vender effektretningen i transformeren, så har du dermed byttet om på primær og sekundær på transformeren, uden at ændre på transformeren som sådan, den virker i sig selv begge veje.

Transformere i serie ??  Det giver kun umiddelbar mening, hvis det er to sekundærviklinger man kobler i serie. Hvis du har to sekundærviklinger, hver på f.eks. 12V, bliver spændingen over seriekoblingen 24V, ( eller 0V, hvis du forbinder dem "forkert" ).

Serieforbindelse af primærviklinger giver et noget uforudsigeligt resultat, idet spændingerne over dem vil fordele sig som funktion af de tilhørende sekundærviklingers belastningsmodstand ( -impedans ). Men har du en tegning eller lignende ?


Brugbart svar (1)

Svar #3
28. januar 2013 af hesch (Slettet)

#0:  Eller menes der to transformere efter hinanden, hvor transformer2's primærvikling er forbundet til transformer1's sekundærvikling ?

I så fald bliver det samlede transformationsforhorhold = transformationsforhorhold1 * transformationsforhorhold2.

Eksempel:  To transformere på hhv. 230V/24V og 48V/24V har en samlet transformationsforhold =

(230 / 24 ) * ( 48 / 24 ) = 230/12


Skriv et svar til: Primær- og sekundærspændingen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.