Fysik

Heisenbergs ubestemthedsrelationer - regnefejl?

29. januar 2013 af came (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej!

Så vi har lavet et forsøg, hvor vi sendte en laserstråle (eller lys) gennem en spalte på 4,4 mm. Vi målte at afstanden fra lysmaskinen/lasermaskinen til tavlen, hvor mønstreret dukkede op, var 2,86 m. Vi målte interferensmønsteret (det inderste/tykke) til at være 0,07 cm. Jeg ved at lyset har en bølgelængde på 632,8 nm. 

Jeg vil nu beregne Δ Px og det gør jeg således: Δ Px = (h / λ) * sin(tan-1(a/2*b))

Dvs. jeg får følgende: Δ Px = (6,63*10-34/632,8 nm*10-9) * sin(tan-1(0,07m/2*2,86m)) = 1,04*10-28

Nu, ifølge ubestemhedsrelationerne er Δx*ΔPx cirka h (plank konstanten dvs. 6,63*10-34):

0,04*1,04*10-28= 4,16*10-30

Desværre adskiller 4,16*10-30 sig ret meget fra 6,63*10-34.

Er der nogle, der umiddelbart kan se hvor det er gået galt?

(-: På forhånd tak for hjælpen.  

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. januar 2013 af hippo746 (Slettet)

er lidt træt men skriver du ikke 0,07 cm så mangler du et ^10-2 i den ligning.

Endvidere er Δx*ΔP = h´/2 og h´=h/2*π

det må hjælpe noget på dine udregninger :o)


Skriv et svar til: Heisenbergs ubestemthedsrelationer - regnefejl?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.