Fysik

Fluorescens

31. januar 2013 af came (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej!

'Nogle stoffer lyser, når de bestråles med ultraviolet lys. Fænonmenet.kaldes flourescens.
I et bestemt stof kan fotoner med bølgelængden 300nm excitere elektroner fra grundtilstanden til et højere energiniveau A. Stoffet udsender synligt lys, når elektronerne overgår til det lavere energiniveau B, som ligger 0,216 aJ over grundtilstanden. Jeg skal bestemme bølgelængden af det lys, som udsendes ved overgangen fra energiniveau A til energininiveau B.'

Energien af en foton i det ultraviolette lys er Efoton=h*f og jeg ved at c=f*λ.

Jeg har fået af vide at elektroner i grundtilstanden, der exciteres af fotoner med netop denne energi havner på energiniveauet A. Dette energiniveau må derfor ligge præcist Efoton højere end grundtilstande. Vi har fået af vide i opgaven at energiniveau B ligger på 0,216*10-16 J over grundtilstanden, hermed må energiforskellen mellem niveau A og B være EAB=Efoton-10-16 J. Elektroner, der overgår fra A til B vil bevirke at der udsendes fotoner med energien EAB.

Vi kan jo nu finde bølgelængden: Efoton=h*(c/λ). Vi isolerer bølgelængden: λ=(h*c/Efoton).

Mit spørgsmål kommer nok af at jeg ikke helt forstod hvad jeg fik forklaret.. Men hvad skal jeg helt præcist 'stille op' med EAB? Der er jo to ubekendte i 'EAB=Efoton-10-16 J'?

På forhånd tak for hjælpen :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
31. januar 2013 af mathon

 

                         E1A  = (h•c) / λ = (1239,84 eV·nm) / (300 nm) = 4,13 eV

     0,216 aJ = 1,35 eV

                         EA→B  = (4,13 eV) - (1,35 eV) = 2,78 eV = (1239,84 eV·nm) / λ

 

                         λ = (1239,84 eV·nm) / (2,78 eV) ≈ 446 nm

 

 

................

      1 aJ = 10-18 J


Skriv et svar til: Fluorescens

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.