Fysik

Stemmegaffel

31. januar 2013 af zuku (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej studieportalen.

Jeg har rigtig svært ved emmet bølger, og håber derfor I vil hjælpe mig med denne opgave:

Figuren viser en stemmegaffel, som er monteret på en åben resonanskasse. Stemmegaflen frembringer kammertonen a, når den slås an med en lille gummihammer. Kammertonen har frekvensen 440 Hz. Resonanskassen er dimensioneret, så dens grundtone er lig med stemmegaflens grundtone.

a) beregn den korteste mulige længde L af resonskassen. Lydens hastighed antages at være 343 m/s.

b) Prøv evt. at måle på en sådan resonanskasse. Stemmer kassens længde med beregningen ovenfor?

Med venlig hilsen Signe.


Brugbart svar (1)

Svar #1
31. januar 2013 af peter lind

Find bølgelængden af tonen af bølgelængde*frekvens = bølgehastighed

Brug at sådan en stemmekasse er åben i begge ender så der skal være stående bølge med bug i begge ender af kassen


Svar #2
03. februar 2013 af zuku (Slettet)

Jeg har fundet bølgelængden og er u i gang med L=n*bølgelængde/2. Hvad er n??

Brugbart svar (1)

Svar #3
03. februar 2013 af mathon

a)

          n = 1 for grundtonen

                          L = (1/2)
λ  =  (1/2) (v / f) = (1/2) ((343 m·s-1 / (440 s-1)) = 0,380 m = 38,0 cm
 


Svar #4
03. februar 2013 af zuku (Slettet)

Hvorfor opløfter du med -1?

Svar #5
03. februar 2013 af zuku (Slettet)

Er det a du har beregnet?

Brugbart svar (1)

Svar #6
03. februar 2013 af peter lind

#4 enheden for hastighed er m/s. Enheden for frekvens er s-1

#5 Du kan da ikke forvente at vi måler på en resonanskasse for dig


Skriv et svar til: Stemmegaffel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.