Fysik

Gitterkonstanten

31. januar 2013 af zuku (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej studieportalen.

Jeg har brug for hjælp til denne opgave:

Gult lys fra en natriumlampe sendes gennem et gitter med 300 ridser pr. mm. Det gule lys fra natrium lampen har bølgelængden lamba=589nm

a) Beregn gitterkonstanten i nm.

b) Bestem antallet af ordener i interferensmønsteret bag gitteret.

c) Beregn en størte afbøjningsvinkel bag gitteret.

Med venlig hilsen Signe.


Brugbart svar (1)

Svar #1
31. januar 2013 af mathon

          

                          300 mellemrum har længden 1 mm          (egentlig 299)

                          1 mellemrum = d  har længden ???


Svar #2
31. januar 2013 af zuku (Slettet)

1/300?


Brugbart svar (2)

Svar #3
31. januar 2013 af mathon

a)

                       altså
                                       d = (1/300) mm


Brugbart svar (2)

Svar #4
31. januar 2013 af mathon

b)

                       skriv gitterformlen
             og
                       isoler n

 


Svar #5
31. januar 2013 af zuku (Slettet)

Altså sin(θn)=(n*λ)/d?


Brugbart svar (1)

Svar #6
31. januar 2013 af mathon

                

                       n = (d/λ) sin(θn)

  hvilken maxværdi har sin(θn) ?

 


Svar #7
31. januar 2013 af zuku (Slettet)

Jeg er ked af det, men jeg er virkelig på bar bund med emnet bølger. Hvad mener du med maxværdi?


Brugbart svar (1)

Svar #8
31. januar 2013 af mathon

   tænk på matematiktimen:

                  hvad er den højeste værdi sinus kan antage ???

                  tegn enhedscirklen og indse


Brugbart svar (1)

Svar #9
01. februar 2013 af nulle26 (Slettet)

Hvilken undervisningsbog anvender i?


Brugbart svar (1)

Svar #10
01. februar 2013 af nulle26 (Slettet)

Sinus kan maximalt antage en værdi på 90 grader, prøv at tage din lommeregner frem og prøv lidt frem. Men ganske rolig du har fat i noget rigtigt:)


Brugbart svar (1)

Svar #11
01. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Funktionen sinus kan ikke antage en værdi på 90º. Funktionen sinus kan antage alle værdier mellem -1 og 1. Du blander argumentet til funktionen sammen med funktionsværdierne.


Brugbart svar (1)

Svar #12
01. februar 2013 af nulle26 (Slettet)

Ja okay, der er kan jeg godt se at jeg ikke udtrykker mig klart. Men ja funktionsvædien er mellem nul og et. Men nu var det ikke mig som har stilt spørgsmålet!

Brugbart svar (1)

Svar #13
01. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#12

Næh, men du svarede, og dit svar krævede en korrektion. Funktionsværdierne for sinus er mellem -1 og 1, ikke mellem 0 og 1.


Svar #14
02. februar 2013 af zuku (Slettet)

Matematik er desværre heller ikke min stærkeste side, og er et par år side jeg sidst har haft det - men jeg kan ikke lige se sammenhængen med formlen, og med maxværdien?

Brugbart svar (1)

Svar #15
02. februar 2013 af mathon

b)

                

                       nmax = [d/λ]               hvor [x] betyder nærmeste lavere helværdi

                       nmax = [ (3,3333·103 nm) / (589 nm) ]  = 5

 

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #16
02. februar 2013 af mathon

c)

                       sin(θ5) = 5 (589 nm) / (3,3333·103 nm) = 0,8835

                       θ5 = sin-1(0,8835) = 62,1º


Skriv et svar til: Gitterkonstanten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.