Fysik

Absorption af gammastråling

06. februar 2013 af Thegenius1 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvordan udregner man absorption af gammastråling ?


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. februar 2013 af peter lind

Det kommer an på hvilken oplysninger du har


Svar #2
06. februar 2013 af Thegenius1 (Slettet)

Det er nok mere ligning jeg kunne tænke mig at vide :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. februar 2013 af peter lind

Det kommer jo an på hvilken oplysninger du har. Hvis du har et tællertal på den en side og et tællertal på den anden side trækker man dem blot fra hinanden. Hvis du vil have at vide hvor meget energi, der er omsat (relevant for eks, i bestråling af kræftceller) skal du omregne strålingen til energier. Hvis du har absorbtionskoefficienten for k det stof, strålingen passerer kan det udregnes af I=I0e-kx.  Så er der også mulighed for at du skal beregne denne absorbtionskoefficient


Svar #4
06. februar 2013 af Thegenius1 (Slettet)

Jeg er forvirret nu. Hvad er så forskellen på absorbtion, halveringstid, afstandsloven angående gamma kilden ?

 


Brugbart svar (2)

Svar #5
06. februar 2013 af peter lind

Absorbtion er når noget stråling bliver absorberet ( forsvinder inde stoffet) Halveringstid er den tid det tager for at strålingen fra et radioaktivt stof bliver halveret. Der findes også halveringslængde ved absorbtion. Afstandsloven for gammastrålingen er I = I0/r2 hvor r er afstanden fra kilden. Strengt taget gælder den kun i det tomme rum; men i praksis kan den bruges, hvis absorbtionen ikke er for høj


Svar #6
06. februar 2013 af Thegenius1 (Slettet)

Så absorbtion er=hvor langt gammapartiklern går igennem stoffet til det stopper (hvilket så udregnes i cm eller mm) ?

Halveringlængden er så bare halvdelen af det forrige ?

Hvad går afstandsloven ud på ?


Skriv et svar til: Absorption af gammastråling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.