Matematik

Matematik B

08. februar 2013 af LeonhardEuler - Niveau: 9. klasse

Hej

Jeg har problemer med opgave 10 - b i den nedenstående link. Kan en eller anden ikke hjælpe med mig at forstå og løse denne opgave.

http://www.uvm.dk/Uddannelser-og-dagtilbud/Gymnasiale-uddannelser/Proever-og-eksamen/Skriftlige-opgavesaet/~/media/UVM/Filer/Udd/Gym/PDF12/Proever%20og%20eksamen/120615%20skriftelig%20opgavesaet%20mat%20b%20stx.ashx

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. februar 2013 af peter lind

brug at f(x) er voksende forf'(x)>0 og aftagende for f'(x)<0. brug at f'(x) er kontinuert  Lav evt en graf som støtte


Brugbart svar (1)

Svar #2
08. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Opgaven drejer sig om funktionen

f(x) = x4 - 2x2 + 4

I a) skal man løse ligningen f '(x) = 0.

I b) skal man bestemme monotoniforholdene for f(x), hvilket gøres ved at starte med en fortegnsundersøgelse for f '(x), i forlængelse af a).


Svar #3
08. februar 2013 af LeonhardEuler

a)

f(x)=x4-2x2+4 

f '(x)=4x3-4x

Løsninger: x= -1    V   x= 0    V    x= 1

 

b)

Men kan I ikke vise hvordan man beregner det. Skal man bare skrive at den er voksende eller aftagende?


Brugbart svar (1)

Svar #4
08. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Når man har bestemt nulpunkterne for f '(x) skal man så bestemme fortegnet for f '(x) i intervallerne mellem nulpunkterne og udenfor. Det gøres ved at beregne f '(x) for passende nemme værdier af x i disse intervaller.


Svar #5
08. februar 2013 af LeonhardEuler

Kunne du vise hvordan, med beregning. Jeg har det nemmere med beregning.


Brugbart svar (1)

Svar #6
08. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Man skal lave en fortegnsundersøgelse for f '(x):

f '(x)                      0             0              0
-----------------------|------------|------------|--------------->
x                         -1              0              1

Beregn for eksempel f '(-2) , f '(-1/2) , f '(1/2) og f '(2) så fortegnene i intervallerne mellem og uden for rødderne kan markeres. Derefter kan man så aflæse monotoniforholdene for funktionen f(x)


Svar #7
08. februar 2013 af LeonhardEuler

Ahaa, forstår det bedre. Jeg prøver at se hvor langt jeg når, hvis jeg ikke kan skriver igen. Tak for hjælpen.


Svar #8
09. februar 2013 af LeonhardEuler

Er svaret så

Voksende: )-∞;1)

Aftagende: (-1;∞(

 


Brugbart svar (1)

Svar #9
09. februar 2013 af peter lind

nej Du skal se på de intervaller som opdeles efter de fundne nulpunkter d.v.s intervallerne ]-∞; -1[. ]-1; 0[,

]0; 1[ og]1 ; ∞[


Brugbart svar (1)

Svar #10
09. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Indsæt de rigtige fortegn for f '(x) i intervallerne mellem og uden for rødderne

f '(x)           ?         0      ?      0      ?     0         ?
-----------------------|------------|------------|--------------->
x                         -1              0              1

og aflæs så monotoniforholdene for f(x).


Skriv et svar til: Matematik B

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.