Fysik

Amperemeter

10. februar 2013 af Zeifox (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg er igang med en opgave som jeg simpelthen ikke kan se mig ud af. Jeg læser på fjernstudie, og mener ikke at vi har fået tilstrækkelige oplysninger til at kunne løse spørgsmålet. 

Opgaven lyder på at vi i et amperemeter har resistansen 60 ohm. Amperemetret kan måle op til 0.200mA i sin mest følsomme indstilling. 

Jeg skal så finde spændingsforeskellen når amperemetret viser 0.200mA, samt bestemme hvor stor en shunt der skal kobles på for at den kan måle strømstyker op til 200mA.

TIl sidst skal jeg beregne resistansen af ameperemetret + shunt på måleområdet200 mA?

Som jeg nævnte mener jeg ikke at vi har oplsyninger nok. Fx står der intet om hvilken funktion en shunt har. Hvorfor jeg synes det er vanskeligt. 

mvh.


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Her kan du læse om brugen af en shunt i et ampèremeter

http://en.wikipedia.org/wiki/Shunt_(electrical)#Use_in_current_measuring


Brugbart svar (1)

Svar #2
10. februar 2013 af mathon

En shunt er parallelforfundet med ampéremeteret og har meget større ledningsevne end dette, således at langt den største brøkdel af strømmen løber gennem shunten og kun en lille del gennem ampéremeteret, der dog er kalibreret til at vise totalstrømmen dvs summen af strømmene gennem shunt og ampéremeter.

 

               den maksimale strøm gennem milliampéremeteret kaldes Io og dets modstand kaldes Ro

               skal måleområdet udvides til at være n • Io, skal der løbe strømmen Io gennem milliampéremeteret
               og strømmen (n-1)•Io gennem shunten

   hvoraf
                                                     Io  / Ishunt = 1/(n-1) = Rshunt / Ro

                                                     Rshunt = (1/(n-1)) • Ro

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. februar 2013 af mathon

amperémeterets modstand
når måleområdet er gjort n gange større

 

                                                               1/Ramp = 1/Rshunt  +  1/Ro

 

                                                                             Rshunt•Ro       (1/(n-1))•Ro2     Ro  
                                                                Ramp = ------------- = ------------------- = --- 
                                                                            Rshunt + Ro    Ro(1/(n-1) + 1)    n    

                                                                
 


Svar #4
10. februar 2013 af Zeifox (Slettet)

Så "størrelsen" af en shunt angives altså som shutens resistans? 
 

Hvordan beregner jeg desuden spændingsforskellen over amperemetret? Er det blot amperemetrets resistans (60 ohm) • 0,200 mA (10-3 A) ? 

 


Brugbart svar (1)

Svar #5
10. februar 2013 af mathon


 


Brugbart svar (1)

Svar #6
10. februar 2013 af mathon

       

                                                               Rshunt = (1/999) •(60 Ω) = 0,06006 Ω = 60,06 mΩ           

                      

                           spændingsforskellen over amperemetret

                                                                   U = (60 Ω) • (0,200·10-3A) = 0,012 V


Skriv et svar til: Amperemeter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.