Fysik

Fysik B - Elektricitet

10. februar 2013 af NOTEinstein (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej. Jeg ved godt jeg har stillet mange spørgsmål på det seneste, men er virkelig ude, at skide omkring disse opgaver. Håber i vil hjælpe mig!

 

Opg 115:

En 20 meter lang forlængerledning med resistansen   skal benyttes til nogle udendørs elvarmere en kold sommeraften. Der skal leveres en effekt på1.500 W (230 V).
Beregn strømstyrken og beregn den procentdel af de 1.500 W, som går tabt i forlængerledningen.


Opg 116:


Et batteri med en hvilespænding på 9,0 V og en indre resistans på   kobles til en pære.
Strømstyrken i kredsen måles til 1,6 A.
Beregn polspændingen.


Opg 117:

Et batteri med hvilespændingen 12,0 V og en indre resistans på   kobles til en pære med resistansen  .
a. Beregn strømstyrken gennem pæren, og beregn polspændingen.
b. Beregn den effekt, der afsættes i pæren.
c. Beregn den procentdel af den samlede effekt i kredsen, som afsættes i batteriet.


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Du udelader i alle tre opgaver et vigtigt tal, som skal benyttes til opgavernes løsning.


Brugbart svar (1)

Svar #2
10. februar 2013 af hesch (Slettet)

#0: Specifikt:

Opgave 115, 116, 117:  resistans, indre resistans, indre resistans + resistans ?


Svar #3
11. februar 2013 af NOTEinstein (Slettet)

opg 115:

0,80 columb eller hvad den hedder. Den der omvendte slags hestesko.

 

opg 116:

 

0,50 columb.

 

Opg 117:

 

Indre resistanse 0,50 coloumb og kobles på en pære med resistansen 2,0 coloumb


Brugbart svar (2)

Svar #4
11. februar 2013 af hesch (Slettet)

Ω hedder omega og bruges for enheden ohm.

115:  De 1500W er målt ved 230V.  Derfor er resistansen for varmeovnen:

Rovn = U2 / P = ( 2302 / 1500 )Ω = 35,27Ω

Du adderer så modstanden i forlængerledningen = 0,8Ω, og finder samlet modstand = 35,27Ω + 0,8Ω = 36,07Ω.

Strømstyrke:  I = U / Rtotal = 230V / 36,07Ω = 6,376A

Povn = Rovn * I2 = 35,27Ω * 6,3762A2 = 1434W

Pledning = Rledn* I2 = 0,8Ω * 6,3762A2 = 35,52W

Ptotal = 1434W + 35,52W = 1470W

Tab i % = 35,52W / 1470W * 100% = 2,42%

Bemærk, at det er forkert at beregne tab i % af 1500W, som der står i opgaven, da dette forbrug jo ikke eksisterer grundet spændingsfald i forlængerledningen. De 1500W eksisterer kun på ovnens mærkeskilt.


Brugbart svar (2)

Svar #5
11. februar 2013 af hesch (Slettet)

116:  Rindre = 0,5Ω

Upol = Uhvile - Rindre * I = 9,0V - 0,5Ω * 1,6A = 8,2V

 

 


Svar #6
12. februar 2013 af NOTEinstein (Slettet)

Tusind. var dejligt, at få det forklaret på denne måde!

 

Har du et bud på opg 117?


Brugbart svar (2)

Svar #7
12. februar 2013 af hesch (Slettet)

Et batteri med hvilespændingen 12,0 V og en indre resistans på  0,5Ω  kobles til en pære med resistansen 2Ω  .
a. Beregn strømstyrken gennem pæren, og beregn polspændingen.
b. Beregn den effekt, der afsættes i pæren.
c. Beregn den procentdel af den samlede effekt i kredsen, som afsættes i batteriet.

a)  Rindre + Rpære = 0,5 + 2,0 Ω = 2,5Ω

I = 12V / 2,5Ω = 4,8A

b)  Ppære = Rpære * I2 = 2Ω * 4,82A= 46,08W

c) Pindre = Rindre * I2 = 0,5Ω * 4,82A= 11,52W

Beregn nu %


Svar #8
14. februar 2013 af NOTEinstein (Slettet)

Ved ikke, hvad jeg skulle gøre uden dig! :P


Skriv et svar til: Fysik B - Elektricitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.