Matematik
2 opgaver
01. oktober 2005 af
Christina2004 (Slettet)
Nogen der har løst til at se om det her passer!
Opgave 1)
Bestem en ligning for den plan som går igennem punktet A(3,-2,1) og som er vinkelret på linien gennem punkterne B(1,4,5) og C(2,-5,1)
Bestem skæringspunktet mellem linien og planen.
Løsning:
Vektor BC = (1, -9 , -4)
Så ved vi også at vektor BC = normalvektor = retningsvektor:
Ligningen for planen:
a*(x-x0) + b*(y-y0) + c * (z-z0) =0
1* (x-3) – 9*(y+2) – 4* (z-1) = 0
x – 9y – 4z -17 =0
skæringen mellem linien og planen:
(x,y,z)=(1,4,5) + t * (1, - 9 , -4) , tER
(1+t) – 9* (4-9t) -4* (5-4t) -17 =0
-64t – 72 =0
t = -9/8
ved at indsætte t ind i parameterfremstilingen kan vi finde skæringspunktet:
x= 1-(9/8) * 1 = -1/8
y= 4 -(9/8) *(-9) = 113 / 8
z= 5-(9/8) *(-4) = 19/2
opgave 2)
I en koordinatsystem er to linier givet ved parameterfremstilingerne:
L : (x,y,z) = (1,2,-5) + t* (1,-1,3)
M: (x,y,z) = (1,1,1) + s* (-4 , -3 ,-16)
Vis at der findes et punkt som ligger på begge de to linier:
Bestem den stumpe vinkel mellem linierne:
Løsning:
Er der ikke nogen der ved hvordan man kan klare den her:
Vinklen:
V = cos^-1 ( (rl * rm) / ( lrll* lrml)
rl * rm = 1*(-4) + (-1)*(-3)+3*(-16) = -49
lrll = sqrt ( 1^2 + (-1)^2 +3^2) = sqrt (11)
lrml = sqrt( (-4)^2 + (-3)^2 + (-16)^2) =sqrt(281)
V = cos^-1 ( (-49) / ( sqrt(11)* sqrt(281))= 151,81
Dvs at den stumpe vinkel er 151,81
På forhånd tak
Christina Nilsen
Opgave 1)
Bestem en ligning for den plan som går igennem punktet A(3,-2,1) og som er vinkelret på linien gennem punkterne B(1,4,5) og C(2,-5,1)
Bestem skæringspunktet mellem linien og planen.
Løsning:
Vektor BC = (1, -9 , -4)
Så ved vi også at vektor BC = normalvektor = retningsvektor:
Ligningen for planen:
a*(x-x0) + b*(y-y0) + c * (z-z0) =0
1* (x-3) – 9*(y+2) – 4* (z-1) = 0
x – 9y – 4z -17 =0
skæringen mellem linien og planen:
(x,y,z)=(1,4,5) + t * (1, - 9 , -4) , tER
(1+t) – 9* (4-9t) -4* (5-4t) -17 =0
-64t – 72 =0
t = -9/8
ved at indsætte t ind i parameterfremstilingen kan vi finde skæringspunktet:
x= 1-(9/8) * 1 = -1/8
y= 4 -(9/8) *(-9) = 113 / 8
z= 5-(9/8) *(-4) = 19/2
opgave 2)
I en koordinatsystem er to linier givet ved parameterfremstilingerne:
L : (x,y,z) = (1,2,-5) + t* (1,-1,3)
M: (x,y,z) = (1,1,1) + s* (-4 , -3 ,-16)
Vis at der findes et punkt som ligger på begge de to linier:
Bestem den stumpe vinkel mellem linierne:
Løsning:
Er der ikke nogen der ved hvordan man kan klare den her:
Vinklen:
V = cos^-1 ( (rl * rm) / ( lrll* lrml)
rl * rm = 1*(-4) + (-1)*(-3)+3*(-16) = -49
lrll = sqrt ( 1^2 + (-1)^2 +3^2) = sqrt (11)
lrml = sqrt( (-4)^2 + (-3)^2 + (-16)^2) =sqrt(281)
V = cos^-1 ( (-49) / ( sqrt(11)* sqrt(281))= 151,81
Dvs at den stumpe vinkel er 151,81
På forhånd tak
Christina Nilsen
Svar #1
01. oktober 2005 af Christina2004 (Slettet)
rettelse!!!
Opgave 1)
Løsning:
Vektor BC = (1, -9 , -4)
Så ved vi også at vektor BC = normalvektor = retningsvektor:
Ligningen for planen:
a*(x-x0) + b*(y-y0) + c * (z-z0) =0
1* (x-3) – 9*(y+2) – 4* (z-1) = 0
x – 9y – 4z -17 =0
skæringen mellem linien og planen:
x,y,z)=(1,4,5) + t * (1, - 9 , -4) , tER
(1+t) – 9* (4-9t) -4* (5-4t) -17 =0
98t-72 =0
t=72/98
t=36/49
ved at indsætte t ind i parameterfremstilingen kan vi finde skæringspunktet:
(x,y,z)=( 85/49 , -128/49 , 101/49 )
Opgave 1)
Løsning:
Vektor BC = (1, -9 , -4)
Så ved vi også at vektor BC = normalvektor = retningsvektor:
Ligningen for planen:
a*(x-x0) + b*(y-y0) + c * (z-z0) =0
1* (x-3) – 9*(y+2) – 4* (z-1) = 0
x – 9y – 4z -17 =0
skæringen mellem linien og planen:
x,y,z)=(1,4,5) + t * (1, - 9 , -4) , tER
(1+t) – 9* (4-9t) -4* (5-4t) -17 =0
98t-72 =0
t=72/98
t=36/49
ved at indsætte t ind i parameterfremstilingen kan vi finde skæringspunktet:
(x,y,z)=( 85/49 , -128/49 , 101/49 )
Skriv et svar til: 2 opgaver
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
