Matematik

bestemme ligning der indeholder L og 0

13. februar 2013 af Parq

Hej

Jeg har meget besvær med en opgave der lyder 

Bestem en ligning for den plan b, der indeholder L og koordinatsystemets begyndelsespunkt 0.

(I et koordinatsystem i rummet er en plan a givet ved ligningen: x - 5 y+ 4z - 3 = 0

og linjen l er givet ved parameterfremstillingen:

X        -2                -5

y   =    0      +    t     2         t=r

z         7                  -2


Beklager den meget dårlige opstilling af parameterfremstillingen.. :]]

Hvordan bestemmer jeg ligningen for plan b?? :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. februar 2013 af peter lind

En plan kan ikke bestemmes ud fra et punkt og en linje, så der må mangle nogle oplysninger


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Man skal starte med at bestemme en normalvektor til planen. Koordinatsystemets begyndelsespunkt kaldes O , ikke 0.

Linien L går gennem punktet A(-2 , 0 , 7) og har retningsvektoren r = [-5 , 2 , -2] . Planen skal indeholde linien L og punktet O . Vektoren OA vil derfor være en vektor, der er parallel med planen, og retningsvektoren r er en anden vektor, der er parallel med planen. Vektoren n = OA × r vil derfor være en normalvektor til planen. Planen skal også indeholde begyndelsespunktet O. Dermed kan planens ligning opskrives.


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#1

Der mangler ikke oplysninger så længe det ekstra punkt ligger uden for linien. Se #2.

Man kan tænke sig en vilkårlig plan, der indeholder linien L. Planen drejes nu omkring linien L indtil den rammer det ekstra punkt (her punktet O).


Svar #4
13. februar 2013 af Parq

#2


For at være helt sikker på hvad du mener vil OA være =(-2-0 , 0-0  , 7-0) = (-2, 0, 7)
 

Og OAXr vil blive = (0 * (-2) - 7 * 2  ,  7 * (-5) - (-2) * (-2)   ,  -2 * 2 - 0 * (-5)) = (-14 , -39 , -4) hvilket er normalvektoren for plan "b". ?? :) 


Svar #5
13. februar 2013 af Parq

og d i ligningen vil være (-(-14)*(-2) - (-39)*0 - (-4)*7) da    d= -a x- b y0 - c z0


Brugbart svar (1)

Svar #6
13. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja, det er korrekt. Planens ligning er da

-14x -39y -4z = 0 , eller

14x + 39y + 4z = 0

Benyt, at punktet O(0,0,0) ligger i planen.


Svar #7
13. februar 2013 af Parq

Tusinde tak for hjælpen! ! :)

Skriv et svar til: bestemme ligning der indeholder L og 0

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.