Kemi

Pufferkapacitet

14. februar 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL - Niveau: B-niveau

- Pufferkapaciteten er stor, når [B] = [S], dvs. når pH er lig med syrens pKs - værdi...

        jeg kan ikke se dette i mine data. Hvad jeg ser er, at det faktisk ikke passer, for i B er ΔpH faktisk større end i C. Ser jeg på det forkert, eller er afviger mine data fra teorien?

                                                                                pHfør(ber.)                 pHefter(ber.)               ΔpH

A 0,100M CH3COOH og 0,100M CH3COO-             4.76                           4.94                        0.17

B 0,050M CH3COOH og 0,050M CH3COO-              4.76                           5.13                        0.37

C 0,0.50 M CH3COOH og 0,150M CH3COO-            5.24                            5.51                       0.27   

 

Følgende to påstande har jeg kunne se ud fra mine data.

- Pufferkapaciteten er stor, når syren og den korresponderende base begge er svage

- Pufferkapacitenten er stor, når syren og basen har høj koncentration

 

Håber I vil hjælpe :)


Svar #1
14. februar 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

... Hvis I vil vide, hvordan jeg har kommet frem til mine pH-værdier, så har jeg haft 50 mL i hver af de 3 pufferopløsninger. Derefter har jeg tilsat 1 mL 1,0 M natriumhydroxid til de 3 pufferopløsninger og derefter beregnet pH-værdierne.


Brugbart svar (1)

Svar #2
14. februar 2013 af mathon

nu taler mange gymnasiaster om pufferkapaciteten på et diffust grundlag

    pufferkapaciteten
                                             dCb                    Ks • [H3O+]       10-pKs • 10-pH
                                      β = ----- = 2,303•C• ---------------- = -------------------
                                             dpH                  (Ks + [H3O+])2  (10-pKs + 10-pH)2

                             
             hvor
                          C er totalkoncentrationen


Brugbart svar (2)

Svar #3
14. februar 2013 af mathon

 

                                                  2,303
                                      βmax =  ------- • C = 0,576 • C
                                                     4  


Svar #4
14. februar 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

    for at være helt ærlig, så har jeg aldrig hørt / læst om det, du skriver :(.. Dette er desværre ikke en del af vores pensum, men det kan vel ikke være fuldstændig forkert dét jeg skriver? Disse påstande er ikke fremsatte af mig men af en gymnasielærer..


Kan du besvare mit spørgsmål ? :)


Brugbart svar (2)

Svar #5
14. februar 2013 af mathon

  pufferen er mest effektiv
     for
                                                      pKs - 1 < pH < pKs + 1

   som for
                                                      pH = pKs + log(α / (1-α))        når α er syrens ioniseringsgrad

og syren indstilles med NaOH
 

  Heraf
                                                     1/11 < α < 10/11

i overensstemmelse med

- Pufferkapaciteten er stor, når [B] = [S], dvs. når pH er lig med syrens pKs - værdi..


Brugbart svar (2)

Svar #6
14. februar 2013 af mathon

- Pufferkapaciteten er stor, når syren og den korresponderende base begge er svage

  da hverken den svage syre eller dens korresponderende svage base er særlig reaktionsvillige

 

- Pufferkapacitenten er stor, når syren og basen har høj koncentration

  i overensstemmelse med

                                                      βmax = 0,576 • C
                                                 

           da totalkoncentrationen så er stor


Svar #7
14. februar 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

Yes! Det er et sprog, jeg forstår. Mange tak.

     men kan du se det ud fra mine data? Det ligner nemlig, at pufferkapaciteten er bedre i C'eren end i B'eren, da ΔpH er mindre der.. Hvordan kan det forklares? - Det står vel i kontrast til det, du har sagt i #5? .. Og det mærkelige er, at det er beregnet - altså det er ikke afmålte pH-værdier..

Håber du vil hjælpe :)


Brugbart svar (2)

Svar #8
14. februar 2013 af mathon

 

                   pKs for CH3OOH = 4,76                        CH3OOH er på grænsen til at være middelstærk
 
                   pKb(CH3OO-) = 14 - 4,76 = 9,24           CH3OO- er på grænsen til at være meget svag

hvorfor
                 en symmetrisk reaktion ikke er rimelig at forvente ved tilsætning af ækvivalente stofmængder af
                 H3O+ og OH-


Svar #9
14. februar 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

.. det forstår jeg ikke helt?

 

 jeg kan ikke se det som et svar på #7


Svar #10
14. februar 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

kan du være mere specifik? :)


Svar #11
14. februar 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

er det fordi, at det korresponderende syre/base-pars pKs- og pKb-værdier ligger tæt på hhv. 4 og 10, som ville gøre dem til hhv. en middelstærk syre og en meget svag base (hvis de var det)? => Dårligere pufferkapacitet.


Brugbart svar (2)

Svar #12
14. februar 2013 af mathon

                       Ja


Brugbart svar (2)

Svar #13
14. februar 2013 af mathon

  

                            totalkoncentrationen i B er kun det halve af totalkoncentrationen i C

       dvs
                            at den maksimale pufferkapacitet i B kun er det halve af den maksimale pufferkapacitet i B


Svar #14
14. februar 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

for at finde totalkoncentrationen lægger man så bare koncentrationerne af det korrespondere syre/base-par sammen?

og til #8

  CH3OOH ... CH3COOH

  CH3OO-  ... CH3COO-

 


Brugbart svar (1)

Svar #15
14. februar 2013 af mathon

   til første linje: der er en copy paste-tastfejl - mangler C

   til sidste linje
          er svaret
                              Ja


Brugbart svar (1)

Svar #16
14. februar 2013 af mathon

i C er koncentrationen af base 3 gange så stor som i A

der tilsættes yderligere base, så pufferen er på vej ud af sin kapacitet
så situationen nærmer sig en ren opløsning af basen
med
                           pH = 7 + 0,5•(pKs + log(cb))


Svar #17
14. februar 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

   kan man ikke også skrive, at ved en vandig opløsning af basen NaOH, gælder:

                                                     pOH =  -log([OH-]) = -log(1 • cb

                                                     pH =  14 - pOH = 14 + log(cb)   ?                     (25oC)


Brugbart svar (1)

Svar #18
14. februar 2013 af mathon

   

                       ...nu er det jo basen CH3COO-, der er tale om


Svar #19
14. februar 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

Hvordan er du kommet frem til, at

           pH = 7 + 0,5•(pKs + log(cb)) ?


Brugbart svar (2)

Svar #20
14. februar 2013 af mathon

samme beregning som i #17
blot på en svag base


                       pOH = (1/2)•(pKb - log(cb))

                       14 - pH = (1/2)•(14 - pKs - log(cb))                  ved 25ºC

                       14 - pH = 7 - (1/2)•(pKs + log(cb))

                        pH = 7 + (1/2)•(pKs + log(cb))

                       

 

 

                      


Forrige 1 2 Næste

Der er 26 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.