Fysik

varmekapacitet.

14. februar 2013 af Sasjadacke (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej. Jeg er igang med at skrive en opgave om energi i et AA element. 
Vi skal varme noget vamt op med en varmt batteri. 
Jeg har et lille problem med en formel som jeg håber at der er en der kan forklare mig. 
nedunder står jeg med en formel, hvor den eneste ukendte er varmekapaciteten på batteriholderen. 


mBatteriholder * cBatteriholder * ( tf - tBatteriholder ) + mvand * cvand * ( tf – tvand ) = 0

mBatteriholder = 0,616 kg.
cBatteriholder = x
tf = 28,1oC
tBatteriholder = 80oC
mVand = 0,188kg
cVand = 4180 [J/kg *oC]
tVand = 230C

Jeg har fået at vide at jeg skal bruge denne til at isolere c. 
- men jeg vil gerne vide hvad t, b og d er. :-) Hvis der er nogen som kan gennemskue denne og forklare mig det vil jeg være en lykkelig kvinde. 

0 a×(t - b) + c×(t - d) 

Der står også:   a er nu et udtryk for varmekapaciteten af batteriholderen. 
Men hvad er c så? 

a = [(t - b) + c×(t - d)]- 1


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. februar 2013 af peter lind

Der skal formodentlig stå 0= a×....  i den næstsidste ligning.  den sidste og næstsidste  ligning stemmer ikke overens.

Jeg vil gætte på at man bare har skrevet de enkelte led kortere s*å a = mbatteriholder*cbatteriholder, t er fællestemperaturen, b er batteriholder temperaturen, c er mvandcvand og d er vandtemperaturen 

 


Svar #2
14. februar 2013 af Sasjadacke (Slettet)

mBatteriholder * cBatteriholder * ( tf - tBatteriholder) + mvand * cvand * ( tf - tvand) = 0

og Cbatteriholder er den eneste jeg ikke kender..

Så i realiteten så ville a være cBatteriholder, men hvad så med mBatteriholder? 

0 = a * (t - b) + c * (t - d)


Så kan det være at de hænger sammen, hvis man isolere a og i stedet for at a går i minus så sætter man et '-1' i den anden side???

altså:

a = [(t - b) + c * (t - d)]-1


a = [(28,1oC - 80oC) + 0,188 kg*J/kg*oC*28,1oC - 23C]-1 

Overstående fandt jeg lige frem i gemmerne.

28,1 er fællestemperaturen og 23 er vandets temperatur. 

Så det må jo betyde at t = fællestemperaturen, b = batteriholderens temperatur, c = 0,188kg*J/kg*oC (hvorfor det står der ved jeg ikke)


 


Brugbart svar (1)

Svar #3
15. februar 2013 af peter lind

Isoleringen af a er forkert. Du burde i folkeskolen have lært hvordan man gør det. På http://ga.randers-hf-vuc.dk/matlex/ligninger.html kan du få en repetion


Skriv et svar til: varmekapacitet.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.