Fysik

Hjælp! Ri

14. februar 2013 af Sasjadacke (Slettet) - Niveau: B-niveau

Formål: At finde Ri og se om der er sammenhæng mellem Ri og den kapacitet vi har målt ved afladning i to forskellige elementer.

Hej. som i kan se er jeg igang med en opgave om den indre modstand. 
Vi har målt målt spændingen i to elementer (batterier) altså 1 + 2, 3 + 4
Dette blev gjort i en batteriholder med to modstande på. (Altså dem med fx. guld, rød, blå streger osv) og det fik vi til 5,1 ohm.
Mit mål er at finde den indre modstand i begge elementer og beregne et spændningsfald.  
Men jeg er ikke sikker på om jeg har gjort det rigtigt. Jeg har fundet 1 + 2, (nogle tal så i kan se hvor det jeg taler om foregår) fx. og minusset dem og divideret dem med 5,1 ohm som vi målte. 
Mit problem er at jeg har fået 1,520  V / 5,1 ohm = 0,298 A som skulle være mit spændingsfald, men det er jo i A og skulle være i V?

Enten har jeg rodet rundt i mine tal eller også har jeg nogle forkerte enheder på mine resultater (de målte tal har rigtige enheder) 

Hjælp! (ps. eksemplet ovenfor var kun for det ene af elementerne, altså det øverste)



Måleresultater:

VI skal finde Ri (den indre modstand)

Vi har ultra (top craft) og RS. (batterier) (elementer) (ultra fra aldi og RS fra RS online)

Top craft elementet.

5,1 ohm (de to modstande i parrallel) 

1,595 V (tomgangsspænding) EMK 1

1,520 V (den belastede spændning) 2

1,520  V / 5,1 ohm = 0,298 A
1,595 V - 1,520 V = 0,075 V
0,075 V / 0,298 A = 0,252 Ohm (den indre modstand)

Et Spændingsfald = 0,298 A

RS elementet.

5,1 ohm (det to modstande i parrallel) (den samme som i top craft)

1,597 V (tomgangsspændning) EMK 3

1,530 V (belastede spændning) 4
1,597 - 1,530 = 0,067 V
0,067 / 0,300 = 0,223 Ohm (Den indre modstand)
1,530 / 5,1 = 0,300 A
Et Spændingsfald på 0,3 A

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. februar 2013 af peter lind

Den har du jo fået udførlig svar på i din anden tråd. Du bør skrive klart hvad der er dit problem. Hvad er forsøgsopstillingen ? Hvad mener du med målt spændningen altså 1+2, 3+4 ?


Svar #2
14. februar 2013 af Sasjadacke (Slettet)

1 og 3 er tomgangsspændingen i de to elementer. 
2 og 4 er den belastede spænding i elementerne. 

de 5,1 ohm de ohm jeg har målt i det første element. 

1,595 V (tomgangsspænding) EMK 1

1,520 V (den belastede spændning) 2

Jeg har jo taget tomgangsspændingen (1,595 V) og minusset med den belastede spænding (1,520) for at få spændingsforskellen i element nr. 1. og har fået 0,075 V. 

Jeg har derefter prøvet at beregne spændingsfaldet, men uden held og hvorfor (det ved jeg ikke) men jeg har gjort dette:
1,520  V / 5,1 ohm = 0,298 A

Altså taget den belastede spænding og divideret med elements ohm. 

Hvor jer derefter har taget spændingsforskellen (0,075 V) og divideret med "spændingsfaldet" :

0,075 V / 0,298 A = 0,252 Ohm (den indre modstand)

Men mit problem er at de 0,298 A som skulle være mit "spændingsfald" i element nr. 1 har jeg fået i A. Og så vidt jeg ved kan man ikke regne et spændingsfald eller nogen anden form for spænding i andet end volt? Så mit spørgsmål er, om jeg har kludret i mine regneregler eller om jeg har byttet om på nogle tal? :-) 

Nu tager vi bare udgangspunkt i det øverste element! 


Skriv et svar til: Hjælp! Ri

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.