Fysik

Krafter i flere retninger

17. februar 2013 af Rasmuslarsenjylland (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle,

 

Nogen der kan hjælpe mig med opgave C er i tvivl om hvordan krafterne beregnes... Nogen der kan hjælpe? :)

Vedhæftet fil: Krafter i flere plan.png

Brugbart svar (1)

Svar #1
17. februar 2013 af Lurch (Slettet)

Prøc at komme med nogle bud på hvordan kræfterne beregnes, feks tyngdekraften burde du kende :) Prøv også at give et bud på hvilken retning du tror de peger. Så ser vi på det

 


Svar #2
17. februar 2013 af Rasmuslarsenjylland (Slettet)

Jo selvfølgelig :)

 

Tyndekraften må være m*g.t, da vinklen ikke har betydning.

Normalkraften er mit bud F.t*cos(20deg)

Gnidningskraften må være: 0,05*F.N*sin(20deg)

Luftmodstanden tror jeg er: m*a=-F.luft-F.gnid+(F.t*sin(20deg) hvorved at F.luft isoleres og beregnes...?

 

Hvordan ved jeg i øvrigt om det er cosinus eller sinus jeg skal bruge - nogle tips til hurtigt at finde ud af det? :)

 


Brugbart svar (2)

Svar #3
17. februar 2013 af Lurch (Slettet)

Hvordan sin/cos skal bruges kan du se hvad at tegne ensvinklede trekanter (se figuren her http://en.wikipedia.org/wiki/Inclined_plane).

Når man tegner opstillingen får man også en ide om retningen.

Men dine beregninger ser fine ud. 

Ft = m*g (retning er altid lodret ned mod jorden)

FN = Ft*cos(v), korrekt. Retningen af normalkraften er altid vinkelret op fra underlaget

Fgnid = mu*FN . Du har allerede vinkelafhængigheden inde unde rnormalkraften, så der er ingen sinus her! Gnidningskraften peger altid modsat bevægelsesretningen, dvs. bagud langs underlaget.

Luftmodstanden følger korrekt set af Newtons 2. lov, (hvis du ikke har fået opgivet et udtryk for den tidligere i opgaven). Her er finten at skiløberen bevæger sig emd konstant ahstighed, derved er accelerationen 0. Luftmodstanden er også altid rettet modsat bevægelsesretningen.

Fres = m*a = 0 = Ft*sin(v) - Fgnid - Fluft

Præcis som du selv skrev. 

Kraften Ft*sin(v) er den komponent af tyngdekraften der hiver dig ned ad bakken, og peger langs underlaget og ned ad.


Svar #4
17. februar 2013 af Rasmuslarsenjylland (Slettet)

Okay - mange tak for hjælpen og dine øvrige indput :)


Skriv et svar til: Krafter i flere retninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.