Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)

VØ Universitet Monopol opgave 1 og 2

17. februar 2013 af tomatkiller (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej, jeg sidder og kæmper med denne aflevering, der er ialt 4 opgaver, de to sidste har jeg dog godt styr på, der dog meget i tvivl om disse to opgaver. 
Jeg fornemmer selv at jeg mangler formler til at løse opgaverne, så hvis nogle af jer bare gider skrive hvilke formler man kan bruge, eller give en ledetråd til opgaven, ville det gøre mig lykkelig. 
På forhånd tak. Det er Universitetsniveau. 

Opgave 1  

På en lille regnfuld ø forestår et enkelt færgeselskab al transport af beboerne til fastlandet. På den pågældende færgerute har man beregnet efterspørgsel efter overfart i en given periode til:
.
P=12-2/3Q

(Øen har så få turister, at efterspørgslen herfra helt kan ignoreres i det følgende.) 

Færgeselskabets totale omkostninger i perioden kan udtrykkes som:

TC=30+1/6Q2

a) Beregn den af færgeselskabet fastsatte pris pr. overfart og det tilhørende antal overfarter pr. periode.

Øboerne er utilfredse med prisniveauet og landets konkurrencemyndigheder mener også at færgeselskabet har for god en forretning. Man overvejer derfor at diktere ‘MC-pricing’ på ruten, d.v.s., man vil påbyde færgeselskabet at fastsætte en pris, der svarer til rutens marginalomkostninger MC.

b) Beregn pris-mængde kombinationen under MC-pricing og forklar det problematiske ved denne prispolitik. MC prcing: at de kun må sætte deres pris efter mc så de ikke  får unarturlig høj profit.
P=MC i stedet for MR=MC, da de arbejder unde fuld konkurrence. (Profitten er negativ)


Færgeselskabet brokker sig. Konkurrencemyndighederne anbefaler dog fortsat MC-pricing, men nu under forudsætning af at øens beboere yder et samlet fast tilskud til selskabet pr. periode. Accepterer øboerne ikke dette, vil man ikke anfægte færgeselskabets hidtidige prispolitik.

b) Hvilket tilskud vil øboerne maksimalt tilbyde færgeselskabet.

Færgeselskabet har det standpunkt, at man under den tilskudsbaserede MC-pricing vil være mindst ligeså godt stillet som under prissætningen i a).

c) Hvilket tilskud vil færgeselskabet dermed kræve som minimum, og hvad udtrykker
forskellen mellem øboernes maksimale tilbud og færgeselskabets minimumskrav.

Opgave 2

Virksomheden Lukkus A/S har monopol på et produkt, der sælges til forbrugerne. Forbrugernes markedsefterspørgsel har følgende udseende: D(P) = 85 – P

Hvor P er prisen på produktet og Q er den efterspurgte mængde.
Virksomhedens totalomkostningsfunktion C(Q) har følgende udseende: C(Q) = Q2 + 5Q + 100

a) Beregn prisen og den afsatte mængde på markedet og beregn ligeledes profitten for virksomheden.
b) Beregn efterspørgselselasticiteten i punktet for den fastsatte pris og mængde.
c) Beregn endelig den såkaldte mark-up for monopolet og forklar hvad den viser.


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. februar 2013 af christinacomaco (Slettet)

1. a. De fastsætter prisen, hvor MC=MR, når det er monopol (hvilket det lyder til, da der kun er et færgeselskab, og man skal se bort fra efterspørgslen)


Skriv et svar til: VØ Universitet Monopol opgave 1 og 2

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.