Fysik

Laserlys med bølgelængde

21. februar 2013 af LillePrins (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, jeg sidder fast med denne her opgave.

Laserlys med bølgelængden  ,λ = 632,8 nm sendes ind mod et gitter. På en skærm bag gitteret måles afstanden l mellem de to 1. ordens prikker til l = 83,4 cm. Afstanden L mellem gitteret og skærmen er L = 1,25m.

a) Beregn afbøjningsvinklen 0 . 

b) Beregn gitterkonstanten d. 

c) Beregn antal ridser pr. mm på gitteret. 


Mine udregninger p.t. er: 
a) Sinθ= n*λ/d
Sinθ = 1*632,8 nm / d

b) d = n*λ/ Sinθ
d = 1*632,8 / 

Hvor jeg så kører i ring. 

Er det den rigtige formel jeg bruger til a? I så fald, hvordan udregner jeg d? 

Alt hjælp vil blive værdsat meget! 


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. februar 2013 af mathon

a)

                                            0,5•(83,4 cm)
                           tan(θ1) = ----------------- = 0,3336
                                              125 cm


                           θ1 = tan-1(0,3336) = 18,4º

b)

                           sin(θ1) = sin(18,4º) = 0,3165

                           d = λ/sin(θ1) = (632,8 nm) / 0,3165 = 1999,65 nm ≈ 2000 nm = 0,002 mm

          


Svar #2
21. februar 2013 af LillePrins (Slettet)

Mange tak for svaret. Ville du dog have mulighed for at uddybe det lidt? Hvorfor bruger du tan? Hvilken formel har du brugt? 


Brugbart svar (1)

Svar #3
21. februar 2013 af mathon

c)

                       N = (1 mm) / (0,002 mm/rids) = 500 ridser


Svar #4
21. februar 2013 af LillePrins (Slettet)

Igen, det ville være virkelig rart hvis du havde tid til at skrive hvilken formel du har brugt til opgave a. Jeg vil meget gerne kunne forstå opgaven. Tak fordi du har taget dig tid til at hjælpe. 


Brugbart svar (1)

Svar #5
22. februar 2013 af mathon

 

     i en retvinklet trekant
     er
         tangens til en spids vinkel
         lig med forholdet mellem vinklens modstående og hosligende katete


Brugbart svar (1)

Svar #6
24. februar 2013 af mathon

hosliggende

se

Vedhæftet fil:gitter_illustration.doc

Skriv et svar til: Laserlys med bølgelængde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.