Matematik

Andengrads polynomier

24. februar 2013 af Vaksersød (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg har lige haft om andengradsligninger, og nu har jeg så om andengradspolynomier, men jeg er bare helt forvirret. Et andengradspolynomium kaldes jo også for et andengradsfunktion ikke?


Jeg skal definer (forklar kort) hvad der forstås ved


A. et andengradspolynomium og den tilhørende parabel
B. andengradspolynomiets koefficienter
C. andengradspolynomiets grene, rødder og symmetri-akse
D. andengradspolynomiets toppunkt
 

Er der nogen der vil fortælle mig lidt om de ting, for jeg har læst om det, men fatter det virkelig ikke. Et andengradspolynomium er det det samme som en andengradsligning, hvor man så laver et sildeben og så laver en tilhørende parabel?

Andengradspolynomiets koefficienter er det, det samme som andengradsligningens kofficienter a, b og c?

Håber nogen kan hjælpe.

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. februar 2013 af 123434 (Slettet)

Hvis jeg har lavet fejl, så ret mig endelig.

f(x)=ax^2+bx+c

Koefficienterne er a, b og c

Grene kan vende op eller ned. Grenene nedad er en negativ parablel. Grenene opad er en positiv parabel.

Rødder/nulpunktet:der hvor polynomiet skærer eller tangerer 1.aksen.

 


Svar #2
24. februar 2013 af Vaksersød (Slettet)

Det lyder meget rigtigt. :)


Svar #3
24. februar 2013 af Vaksersød (Slettet)

Er der ikke noget med kofficienterne andet end de er a, b, og c?

Noget med at det både kan være sådan af kofficienterne b og c begge er 0.

Og en anden hvor kofficienterne c = 0, mens b ikke er 0.


Brugbart svar (1)

Svar #4
26. februar 2013 af LeonhardEuler

Søg på google

fx. 

http://plus1hhx.systime.dk/index.php?id=1959#c14038


Svar #5
28. februar 2013 af Vaksersød (Slettet)

Mange tak. :)

Definer (forklar kort) hvad der forstås ved:

andengradspolynomiets symmetriakse:

andengradspolynomiets toppunkt
           Hvis parablen vender grenene opad, er det parablens laveste punkt.
            Hvis parablen vender grenene nedad er det parablens hjøste punkt.

Jeg har skrevet lidt til toppunktet, men ved ikke om der er mere, og kan ikke finde noget til symmetriaksen. Nogen der kan hjælpe?


Brugbart svar (1)

Svar #6
28. februar 2013 af mathon

 

        symmetriaksen
                                                x = -(b/(2a))

 


Svar #7
28. februar 2013 af Vaksersød (Slettet)

Tak.

Det er så sådan man finder symmetriaksen? :)


Brugbart svar (1)

Svar #8
28. februar 2013 af mathon

 

               symmetriaksen er jo en ret linje vinkelret på x-aksen
               gennem toppunktet

                      hvorfor dens ligning er
                                                                       x = -(b/(2a))
          


Brugbart svar (1)

Svar #9
28. februar 2013 af mathon

se


Svar #10
04. marts 2013 af Vaksersød (Slettet)

Jeg har en del af en opgave som jeg ikke kan finde ud af.

Spørgsmålet lyder: Gør rede for hvordan rødderne for et andengradspolynomium af formen y=a•x^2+b•x+c bestemmes.

Hvordan gør de det?

Mvh. Mai.


Brugbart svar (1)

Svar #11
04. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Det er sikkert vist i din bog, hvordan formlen for 2.-gradspolynomiets rødder udledes.

Du kender vel allerede til fremgangsmåden med først at beregne ligningens diskriminant d og derefter indsætte i rodformlen, hvis d ≥ 0 .


Brugbart svar (1)

Svar #12
05. marts 2013 af mathon

se


Brugbart svar (1)

Svar #13
05. marts 2013 af mathon

eller


Skriv et svar til: Andengrads polynomier

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.