Matematik

integrere

02. oktober 2005 af rizza (Slettet)
Jeg er lidt (meget) lost, på følgende to integraler:
Integralet til
2x*ln(x^2+3)dx

Integralet til
den femte rod)sqrt(x^3)*lnx dx

Nogen der vil hjælpe?

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. oktober 2005 af Dominik Hasek (Slettet)

Brug substitution (t = x²+3) i den første.

I den anden forstår jeg ikke hvad du mener.

Brugbart svar (0)

Svar #2
02. oktober 2005 af Brian (Slettet)

Den femte rod af et tal a er det samme som a^(1/5).

Probelemet for os er at forstå, hvilken funktion du tænker på i den anden - før vi ved det kan vi ikke hjælpe særlig præcist.

Er det

( sqrt(x^3) )^(1/5)*ln(x)

eller

x^(1/3)*ln(x)

eller noget helt tredie?

Hvis din funktion indeholder ln(x) som faktor (kan skrives som noget ganget med ln(x)), så kan partiel integration bruges. Tænker på denne regel, hvor S betegner integration, og hvor F(x) = S(f(x))dx:

S(f(x)*g(x))dx = F(x)*g(x) - S(F(x)*g'(x))dx,

med ln(x) som f(x). Dette er smart, fordi S(ln(x))dx = 1/x = x^(-1), hvorved det sidste integrales integrand kan så sikkert kan reduceres til noget rent potens-noget, (som er let at integrere).

Svar #3
02. oktober 2005 af rizza (Slettet)

Nr 2 er:
(x^3)^(1/5)*lnx dx

Er stadigvæk ikke med i den første

Brugbart svar (0)

Svar #4
03. oktober 2005 af Brian (Slettet)

Ups, har haft hovedet under armen og har lavet en SLEM fejl i #2: Det er jo ikke rigtigt, at S[ln(x)]dx = 1/x + k, men omvendt: S[1/x]dx = ln(x) + k. Og det betyder så, som bekendt at ln'(x) = 1/x.

For fuldstændighedens skyld: S[ln(x)]dx = x*ln(x) - x + k.

Men det ændrer ikke ved at tricket kan bruges alligevel, så for at gøre skaden god får du den her:

Reglen er:

S[f(x)*g(x)]dx = F(x)*g(x) - S([F(x)*g'(x)]dx

Med

f(x) = (x^3)^(1/5) = x^(3/5)

og

g(x) = ln(x) kan din udregning gå sådan her i flg. reglen: Først regner du ud, at

F(x) = s[x^(3/5)]dx = (5/8)*x^(8/5)
g'(x) = 1/x = x^(-1)

Dernæst bruger vi reglen:

S[(x^3)^(1/5)*ln(x)]dx =
(5/8)*x^(8/5)*ln(x) - S[(5/8)*x^(8/5)*x^(-1)]dx =
(5/8)*x^(8/5)*ln(x) - S[(5/8)*x^(3/5)]dx =
(5/8)*x^(8/5)*ln(x) - (5/8)*(5/8)*x^(8/5) + k,

hvilket kan reduceres lidt mere, men det klarer du sikkert selv.

Skriv et svar til: integrere

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.