Matematik

Vektorer HJÆLP!

27. februar 2013 af khalidamar (Slettet) - Niveau: A-niveau

Opgaven 1. Lyder:
Lad vektorerne a og b være givet ved:
vektor a = (2,3,1) og vektor b=(t+5, 6 ,2), hvor t ? R. 

a) Bestem t, så vektor a og vektor b er parallelle.

er der nogle som kan forklare mig hvad jeg skal gøre her..
Jeg kan godt huske hvordan man bestemmer t, hvis vektor a og vektor b, skal være ortogonale, men ikke når de skal være parallelle.


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. februar 2013 af ChemistryIsKey

Udnyt, at vis determinanten mellem vektorerne er lig 0, så er vektorerne parallelle :)


Svar #2
27. februar 2013 af khalidamar (Slettet)

taaaak :D


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#1

Determinanten mellem vektorer er kun defineret for vektorer i planen.

Benyt i stedet, at to egentlige vektorer a og b er parallelle, hvis og kun hvis

|ab| = |a|·|b| .

Man skal altså løse ligningen

|2(t+5) + 18 + 2| = (√14)·√(t+5)2 + 62 + 22) , eller

(2(t+5)+ 20)2 = 14·((t+5)2 + 62 + 22)

Alternativt kan man benytte, at to egentlige vektorer a og b er parallelle, hvis der findes en skalar λ ≠ 0 , så at

a = λb .

Man ser af vektorernes 2.- og 3.-koordinater, at λ = (1/2) . Der skal derfor gælde

2 = (1/2)·(t+5) .

Løs nu denne ligning i t.


Svar #4
27. februar 2013 af khalidamar (Slettet)

hvilken ligning skal jeg løse.. den øverste eller den sidste 


Brugbart svar (1)

Svar #5
27. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Brug den alternative fremgangsmåde, da den her er simplere, altså den sidste ligning.


Svar #6
27. februar 2013 af khalidamar (Slettet)

okaaay taaaak :D


Skriv et svar til: Vektorer HJÆLP!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.